SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanec v zapor zaradi afere, v katero je bil vpleten tudi Zoran Thaler

3

termometer

Avstrijsko vrhovno sodišče je potrdilo obsodbo nekdanjemu avstrijskemu notranjemu ministru in evropskemu poslancu Ernstu Strasserju zaradi prejemanja podkupnine v lobistični aferi.

Zaporno kazen mu je sicer znižalo za pol leta na tri leta. Strasser je bil marca zaradi prejemanja podkupnine obsojen na tri leta in pol zapora brez možnosti pogojnega izpusta. Šlo je za ponovljeno sojenje, potem ko je bil januarja lani na prvi stopnji že obsojen, a je bila sodba razveljavljena in vrnjena nazaj v ponovno sojenje.

Tako imenovano lobistično afero so v Evropskem parlamentu zakuhali novinarji britanskega časnika Sunday Times, ki so se pod krinko lobistov z več evropskimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi s skrivaj narejenimi video posnetki.

Vpletenosti v afero so bili poleg Strasserja osumljeni še trije evropski poslanci - Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot evropska poslanca odstopila. Thaler je krivdo priznal, sodišče pa mu je nedavno izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki zapora ob koncu tedna, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin