Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
13.26

Osveženo pred

3 dni, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

posojilo Ukrajina pomoč evropski poslanci Evropski parlament

Torek, 22. 10. 2024, 13.26

3 dni, 12 ur

Evroposlanci podprli uporabo zamrznjenega ruskega premoženja za posojilo Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Evropski parlament Strasbourg | Foto K. M.

Foto: K. M.

Evroposlanci so danes potrdili pravno podlago, ki bo omogočila uporabo prihodkov od zamrznjenega ruskega premoženja za financiranje posojila Ukrajini. Skupina G7 namerava Ukrajini posoditi do 45 milijard evrov, od tega naj bi EU prispevala do 35 milijard. Postopek potrjevanja mora zdaj zaključiti Svet EU, ki je posojilo Ukrajini že podprl.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprl predlog uredbe za vzpostavitev posebnega mehanizma za sodelovanje pri posojanju denarja Ukrajini v višini do 45 milijard evrov oziroma 50 milijard dolarjev, o čemer se je skupina G7 dogovorila na junijskem vrhu v Italiji. Ta predlog poleg tega predvideva, da bo EU v obliki makrofinančne pomoči prispevala do 35 milijard evrov.

Posebni posojilni mehanizem bo omogočil uporabo prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij, za financiranje in odplačevanje posojila. Ukrajina bo lahko z njimi odplačevala posojilo, ki ga bo prejela od EU in držav članic skupine G7.

Za predlog, h kateremu niso sprejeli dopolnil, je glasovalo 518 evropskih poslancev, proti njemu 56, 61 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so navedli v Evropskem parlamentu.

Tako je v kratkem pričakovati, da bodo države članice v Svetu EU tudi potrdile pravno podlago, ki jo je Evropska komisija predlagala v drugi polovici septembra. Svet EU jo je namreč podprl že pred dvema tednoma.

Ukrajina bo posojilo prejela do konca prihodnjega leta

Posojilo Evropske unije v obliki makrofinančne pomoči bo Ukrajina prejela do konca prihodnjega leta, pri čemer bo moral Kijev upoštevati določene pogoje, med drugim na področjih delujočih demokratičnih mehanizmov in spoštovanja človekovih pravic.

Končna vrednost posojila EU bo odvisna od prispevkov drugih članic skupine G7, tako da bo lahko tudi nižja od 35 milijard evrov, kolikor predvideva predlog pravne podlage.

O 50 milijard ameriških dolarjev vrednem posojilu Ukrajini, za odplačevanje katerega bi uporabili prihodke od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja, so se voditelji držav skupine G7 in EU dogovorili junija v Italiji.

Ustrezno pravno podlago za to pa mora sprejeti Unija, saj je na njenem ozemlju večina ruskega premoženja, ki ga je Zahod zamrznil v okviru sankcij, uvedenih zaradi ruske agresije na Ukrajino. V EU je približno 210 milijard evrov, pri čemer pa nameravajo za podporo Ukrajini uporabiti le prihodke, ki jih imajo finančne ustanove od upravljanja tega premoženja.

Ne spreglejte