SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanci: Snowden je borec za človekove pravice, državljani EU pa premalo zaščiteni

4

termometer

Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, v kateri opozarjajo, da je bilo v luči množičnega nadzorovanja do zdaj storjenega premalo za zaščito državljanov EU.

Evropsko komisijo so pozvali, naj zagotovi, da bo kakršnokoli posredovanje podatkov ZDA ustrezno zaščiteno. Članice EU so tudi pozvali, naj Edwardu Snowdnu zagotovijo zaščito.

Za evropske poslance je namreč ameriški žvižgač Snowden, ki je javnost seznanil o obsegu nadzora ameriške agencije za nacionalno varnost NSA, "borec za človekove pravice".

Evropski parlament je v resoluciji izrazil tudi zaskrbljenost nad zakonodajo o nadzorovanju v nekaterih državah, med drugim v Franciji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

Za sicer neobvezujočo resolucijo je glasovalo 342 evropskih poslancev, 274 jih je bilo proti, 29 poslancev se je glasovanja vzdržalo.

Zaskrbljenost nad množičnim nadzorom telekomunikacij in svetovnega spleta v EU Hkrati so evropski poslanci z 285 glasovi proti 281 podprli amandma k resoluciji, ki so ga predlagali Zeleni in levica (GUE), v katerem so pozvali države članice EU, da "umaknejo kakršnekoli kazenske ovadbe proti Snowdnu, mu zagotovijo zaščito in posledično tudi preprečijo, da bi ga izročili tretji strani".

Snowden se je prek Twitterja že odzval na sprejeti amandma in ga označil kot izredno gesto podpore.

Evropski poslanci so v danes sprejeti resoluciji izrazili tudi zaskrbljenost nad tem, da je nemška obveščevalna agencija BND množično nadzirala telekomunikacije in svetovni splet v EU, pri čemer je sodelovala z ameriško agencijo za nacionalno varnost NSA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin