Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2024,
6.03

Osveženo pred

5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

imenovanje Evropski parlament Evropska komisija Ursula von der Leyen

Četrtek, 18. 7. 2024, 6.03

5 minut

Evropski parlament o vnovičnem imenovanju von der Leynove na čelo Evropske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Ursula von der Leyen | O podpori se je pogovarjala z vsemi razen s skrajno desnimi Domoljubi za Evropo in Evropo suverenih narodov. | Foto Reuters

O podpori se je pogovarjala z vsemi razen s skrajno desnimi Domoljubi za Evropo in Evropo suverenih narodov.

Foto: Reuters

Evropski parlament bo danes v Strasbourgu na tajnem glasovanju odločal o imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Evropske komisije za nov petletni mandat. Nemška političarka iz vrst EPP v 720-članskem parlamentu potrebuje 361 glasov. Ker v nobeni politični skupini glede podpore ni enotnosti, je izid glasovanja negotov.

Von der Leynova bo evropskim poslancem najprej predstavila svoje načrte in vizijo za prihodnje petletno obdobje. O njenem vnovičnem imenovanju bo Evropski parlament odločal ob 13. uri, rezultati pa bodo predvidoma znani okoli 15. ure.

Politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) ter liberalcev (Renew), ki sestavljajo neformalno koalicijo, imajo v Evropskem parlamentu 401 poslanca, vendar ni pričakovati, da bi jo podprli čisto vsi člani teh treh skupin.

Na čigavo podporo lahko računa? 

Von der Leynova je podporo skušala pridobiti v pogovorih tudi z drugimi političnimi skupinami, danes pa bi lahko računala na podporo dela poslancev Zelenih, pa tudi Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). O podpori se je sicer pogovarjala z vsemi, razen s skrajno desnimi Domoljubi za Evropo in Evropo suverenih narodov.

Kako bodo glasovali slovenski evroposlanci? 

Tudi to, kako bodo glasovali slovenski evroposlanci, še ni povsem jasno. Podporo von der Leynovi je jasno napovedal le Matej Tonin (EPP/NSi), odrekli so jo Matjaž Nemec (S&D/SD), Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna) in Zala Tomašič (EPP/SDS). Trije evroposlanci iz vrst SDS – Romana Tomc, Milan Zver in Branko Grims – se glede podpore doslej niso jasno opredelili, po navedbah Tomašičeve pa naj bi poslanci SDS glasovali proti.

Da glede podpore še nista odločena, sta v sredo zatrdila Irena Joveva in Marjan Šarec (oba Renew/Svoboda), ki pa med drugim poudarjata, da je pri sprejemanju odločitve na mestu tudi vprašanje, kakšne so možne alternative kandidatki.

Kaja Kallas
Novice Odstopila bodoča šefica diplomacije EU
Jordan Bardella
Mnenja Konec sveta, kot ga poznamo: pet lekcij o centru, ki je menda zdržal
Ursula von der Leyen
Novice Težave za Ursulo von der Leyen?
Ne spreglejte