Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
6.33

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

pakt o migracijah Evropska unija podatkovno središče azil migracije

Sreda, 10. 4. 2024, 6.33

2 tedna, 5 dni

Evropski parlament potrdil migracijski pakt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Migranti na južni meji ZDA | Pred uveljavitvijo nove zakonodaje bo moral dokončno zeleno luč prižgati še Svet EU, v katerem so države članice. | Foto Guliverimage

Pred uveljavitvijo nove zakonodaje bo moral dokončno zeleno luč prižgati še Svet EU, v katerem so države članice.

Foto: Guliverimage

Evropski poslanci so danes potrdili evropski pakt o migracijah in azilu, katerega cilj je celovito urediti upravljanje migracij v EU. Pakt sestavlja deset zakonodajnih aktov, ki naj bi zagotovili več solidarnosti med članicami, hitrejše azilne postopke in boljše upravljanje meja. Zdaj bodo morale zakonodajo potrditi še članice.

Med akti, ki jih je Evropska komisija predlagala v letih 2016 in 2020, za enega ključnih velja uredba o upravljanju migracij in azila, v skladu s katero bodo morale vse članice pomagati tistim, ki se bodo soočale z migracijskim pritiskom.

Uredba predvideva poseben solidarnostni mehanizem za pomoč tem državam. Ostale članice jim bodo lahko pomagale s premestitvijo prosilcev za azil na svoje ozemlje, plačevanjem finančnih prispevkov ali pa zagotavljanjem operativne podpore. Na letni ravni bodo število premestitev znotraj EU določili pri najmanj 30 tisoč osebah, skupno višino prispevkov pa pri najmanj 600 milijonih evrov.

V primeru kriznih razmer na področju migracij bo solidarnost v skladu z novimi pravili dodatno okrepljena. Komisija bo lahko v tem primeru od članic zahtevala dodatne zaveze. Pri tem bodo prednost dali premeščanju. V primeru krize bo mogoče odstopanje od določenih pravil iz pakta.

Dokončno mora zeleno luč prižgati še Svet EU 

Nova zakonodaja bo omogočala preverjanje državljanov tretjih držav na zunanjih mejah EU, prinaša pa tudi razširjeno podatkovno bazo Eurodac, v kateri bodo zbirali prstne odtise, fotografije obraza in podatke o osebnih dokumentih migrantov.

Pakt prinaša še enotne standarde po vsej EU za priznavanje mednarodne zaščite prosilcem in glede njihovih pravic, enoten pa bo tudi sam azilni postopek, ki bo hitrejši. Prav tako posodablja pogoje bivanja, ki jih mora prosilcem zagotoviti država, v kateri so.

Zakonodajni sveženj poleg tega predvideva nov okvir za preselitev beguncev iz tretjih držav, da v EU pridejo po zakoniti poti. Sodelovanje članic bo prostovoljno.

Zdaj bo moral dokončno zeleno luč prižgati še Svet EU, v katerem so zastopane države članice. Zakonodaja se bo predvidoma začela uporabljati spomladi 2026.

Glasovanje o zakonodajnih aktih so sicer kmalu po začetku za nekaj časa prekinili protestniki, ki so poslance pozivali, naj glasujejo proti.

migranti na avtobusu
Novice Italija potrdila sporen dogovor z Albanijo: migrante bi nastanili v dveh centrih v Albaniji
Hrvaška policija migranti
Novice Na posvetu o vladni strategiji za priseljevanje poudarili pomen urejenih zakonitih migracij
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar razkril, koliko oseb bi sprejeli v okviru migracijske solidarnosti EU
Ne spreglejte