Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2011,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

internet računalništvo telekomunikacije

Torek, 19. 4. 2011, 14.28

8 let

Evropska komisija za odprt in nevtralen internet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija je potrdila potrebo po zagotavljanju prostega dostopa do odprtega in nevtralnega interneta za državljane in podjetja.

Evropska komisija bi rada s svojo zavezo med drugim preprečila tudi neupravičeno izkoriščanje omejitev spletnega prometa s strani internetnih ponudnikov. S 25. majem naj bi začeli veljati novi telekomunikacijski predpisi EU o preglednosti, kakovosti storitev in možnosti menjave operaterja, komisija pa bo poskrbela, da se izvajajo na način, ki zagotavlja spoštovanje načel odprtega in nevtralnega interneta v praksi. So štiripasovne povezave res tako hitre, ko je navedeno v oglasih? Komisija bo tako na primer posebno pozornost posvetila morebitnim splošnim omejitvam glede zakonitih storitev in aplikacij ter temu, ali so širokopasovne povezave, ki jih uporabljajo državljani in podjetja v EU, res tako hitre, kot je navedeno v oglasih ponudnikov internetnih storitev.

Komisija je zaprosila Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije, naj opravi temeljito preiskavo o vprašanjih, ki so bistvena pri zagotavljanju odprtega in nevtralnega interneta. Sem sodijo vprašanja o ovirah pri menjavi operaterjev, blokiranju in omejevanju spletnega prometa ter preglednosti in kakovosti storitev. Rezultati bodo znani do konca leta.

Pritožbe zaradi blokiranja in dodatnega zaračunavanja V javni razpravi so se lani uporabniki in ponudniki spletnih vsebin pritožili nad blokiranjem ali dodatnim zaračunavanjem določenih storitev. Nekateri operaterji mobilnega interneta lahko na primer blokirajo prenos govora prek omrežja IP. Pri tem gre lahko za upočasnjevanje določenih oblik prometa, kar vpliva na kakovost vsebin, kot so na primer videoprenosi, ki jih potrošnikom zagotavljajo konkurenčni ponudniki.

Podatkov za konkretne obtožbe je sicer trenutno še premalo, prav to praznino pa naj bi zapolnila napovedana preiskava.

Ne spreglejte