Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
16.45

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

15

Natisni članek

Hrvaška Evropska unija

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 16.45

3 leta, 10 mesecev

Evropska komisija skrivala, kaj počne Hrvaška?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

15

hrvaška meja | Foto STA

Foto: STA

Evropska komisija se spopada z obtožbami, da je poskušala prikriti, da Hrvaška ne izvaja nadzora nad ravnanjem policije na svoji meji, poroča britanski časnik Guardian. Komisija je napovedala, da bo na Hrvaško poslala svoje opazovalce, da bodo preverili, ali je ravnanje policije v skladu s temeljnimi pravicami.

meja Hrvaška
Novice Skoraj 17 tisoč Slovencev je v enem dnevu odšlo na Hrvaško

Hrvaške oblasti bi morale vzpostaviti nadzorni mehanizem kot pogoj za prejem sredstev v vrednosti 6,8 milijona evrov za okrepitev hrvaških meja z nečlanicami unije. Za mehanizem je bilo zagotovljenih okoli 300 tisoč evrov. V Zagrebu so lani zatrdili, da so sredstva predali Visokemu komisariatu Združenih narodov za begunce (UNHCR) in nevladni organizaciji Hrvaški pravni center, da bi vzpostavila mehanizem. Obe organizaciji sta zanikali, da bi denar prejeli.

Evropska komisija je v začetku leta na vprašanje irske evroposlanke Clare Daly odgovorila, da sta organizaciji mehanizem vzpostavili z lastnimi sredstvi, da bi zagovorili neodvisnost od hrvaške vlade. Vendar pa sta organizaciji zanikali, da bi sodelovali pri kakršnemkoli nadzoru, piše STA.

Komisija molčala o dejanjih hrvaške vlade

Komisija je Dalyjevi zamolčala, da si je hrvaška vlada od predvidenih 300 tisoč evrov rezervirala zgolj 102 tisoč evrov. V resnici pa je bilo porabljenih okoli 84.670 evrov, od tega je okoli 17.470 evrov prejelo notranje ministrstvo, okoli 59.640 pa nevladne organizacije, poroča Guardian.

evropska unija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Čeprav smo vedeli, da je bilo porabljenih manj kot 300 tisoč evrov, (...) smo mislili, da je bilo v kontekstu nadzornega mehanizma vendarle porabljenih okoli 240 tisoč evrov," razkriva elektronsko dopisovanje med uradniki EU. "Da je bilo porabljenih samo 102 tisoč evrov, pa bo zagotovo videno kot 'škandal'," je dodal eden od njih. Uradniki so se strinjali, da je treba nujno ukrepati. Govorili so tudi o možnosti, da bi posredovali pri pripravi hrvaškega poročila o vzpostavitvi mehanizma.

Uradniki so se strinjali, da je treba nujno ukrepati

Dalyjeva je takšno ravnanje označila za nezaslišano. "To je nezaslišano – zdi se, da komisija sodeluje v zaroti s hrvaškimi oblastmi, da bi prikrili zadevo," je povedala za Guardian. V tiskovni službi komisije so zatrdili, da so zavezani vzpostavitvi povsem neodvisnega nadzornega mehanizma. "Posvarili bi pred zavajajočimi zaključki na podlagi interne izmenjave elektronske pošte," so sporočili. "Ker je bilo poročilo hrvaških oblasti nepopolno, je komisija prosila za pojasnila," so pojasnili.

Na domnevno prikrivanje informacij se je odzvala tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD). "Ta zgodba bi lahko pomenila zelo velik škandal," je povedala na pogovoru z novinarji pred junijskim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta. Napovedala je, da bodo o tem razpravljali tudi na delovni skupini parlamenta za schengen, ki jo vodi, poroča STA.

Janez Janša
Novice Janša pisal Von der Leynovi za umik tožbe zaradi preiskave v Banki Slovenije

Hrvaške oblasti deležne kritik

Tudi Irena Joveva (Renew/LMŠ) je menila, da gre za škandalozno prikrivanje, ki bo zahtevalo odgovore. "Če so hoteli preprečiti škandal, so zdaj sami v njem. Že to, kar se dogaja na hrvaški meji, je dovolj osupljivo, ampak da se jim pomaga pri prikrivanju ..." je zapisala na Twitterju. "Še en primer, kako politična zavezništva prikrojijo in prekršijo vladavino prava in spoštovanja človekovih pravic. Škandal v hrvaškem predsedovanju EU, o čemer Evropska komisija in Evropski parlament ne moreta več molčati," pa se je odzval tudi Milan Brglez (S&D/SD).

Hrvaška meja migranti | Foto: Reuters Foto: Reuters Poslanci bodo sicer na zasedanju razpravljali in glasovali o resoluciji o čimprejšnji obnovi schengenskega prostora ob umirjanju pandemije bolezni covid-19, zaradi katere so se po EU zaprle številne meje.  Hrvaške oblasti so bile v zadnjem obdobju deležne številnih kritik nevladnih organizacij zaradi domnevnega neprimernega ravnanja z migranti na meji z BiH. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je pretekli teden hrvaško policijo obtožila "grozljive eskalacije kršitev človekovih pravic". Kot so navedli, naj bi pripadniki posebnih enot hrvaške policije nedaleč od meje z BiH konec maja ustavili skupino migrantov, jih pretepli ter poniževali.

Evropska komisija je v odzivu na ta incident napovedala, da bo na Hrvaško poslala svoje opazovalce za nadzor ravnanja hrvaških policistov na meji. "Nameravamo izvesti nadzorno misijo, da bi zagotovili, da je ravnanje hrvaških obmejnih policistov popolnoma v skladu s temeljnimi pravicami. Pričakujemo, da bodo obtožbe podrobno preiskane in da bodo sprejeti ustrezni ukrepi," je povedal tiskovni predstavnik komisije Adalbert Jahnz, še navaja STA.

Janez Janša
Novice Janša namignil, da je bil incident na meji z Italijo insceniran #video
Ne spreglejte