SiolNET. Novice Svet
2,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska komisija predlaga zamrznitev dela evropskih sredstev za Madžarsko

2,77

termometer

Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban je v petek na srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu komentiral odločitev evropskega parlamenta, ki je v četrtek obsodil "namerne in sistematske napore madžarske vlade", da spodkopava evropske vrednote. Dejal je, da to razume kot šalo. | Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban je v petek na srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu komentiral odločitev evropskega parlamenta, ki je v četrtek obsodil "namerne in sistematske napore madžarske vlade", da spodkopava evropske vrednote. Dejal je, da to razume kot šalo. Foto: Reuters

Evropska komisija državam članicam EU predlaga, da se Madžarski zamrznejo evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, je danes sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Komisija se je za to odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki pomenijo tveganje za proračun EU.

"Komisija ocenjuje, da tveganje za proračun EU še vedno obstaja, zato ne moremo skleniti, da je proračun zadostno zaščiten," je soglasno odločitev kolegija evropskih komisarjev sporočil komisar za proračun Johannes Hahn. Odločili so se, da nadaljujejo postopek proti Madžarski v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava, ki so ga sprožili aprila.

Viktor Orban Novice Bruselj proti Madžarski uradno sprožil mehanizem pogojevanja sredstev z vladavino prava

Za ukrepanje se je komisija po Hahnovih besedah odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja, boja proti korupciji, pregona primerov, povezanih z evropskimi sredstvi, ter preprečevanja konflikta interesov pri dodeljevanju evropskih sredstev javnim skladom. Pri tem gre za kršenje načel vladavine prava, ki pomenijo tveganje za proračun EU.

Zamrznili bi tretjino madžarskih kohezijskih sredstev

Svetu EU predlaga zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike. Gre za okoli 7,5 milijarde evrov, kar pomeni več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev, je pojasnil komisar.

Viktor Orban Novice Madžarska odgovorila Bruslju glede vladavine prava

Viri pri EU so sicer pojasnili, da komisija teh treh operativnih programov sploh še ni odobrila, tako da tudi sredstva ne morejo biti izplačana. Gre za programe, kjer razdeljevanje sredstev večinoma poteka prek javnega naročanja.

Bruselj ob tem predlaga tudi, da se blokira izplačilo evropskih sredstev javnim skladom. Po ocenah virov bi šlo lahko za več sto milijonov evrov.

Madžarske zaveze gredo v pravo smer, a slediti morajo tudi v praksi

Madžarska je po Hahnovih besedah čez poletje predstavila 17 ukrepov, namenjenih naslovitvi tveganj za evropski proračun. Med temi so nov in neodvisen urad za integriteto, delovna skupina za boj proti korupciji, prilagoditev kazenskega zakonika, ki bo omogočila sodno presojo odločitev tožilstva, ter spremembe pravil za javne sklade na področju javnega naročanja.

Vrh EU - Zahodni Balkan. Viktor Orban Novice Orban zaradi vojne potrebuje denar: vzel bo bankam, korporacijam, zavarovalnicam ...

"S tem je Madžarska naredila pomembne in javne zaveze, ki gredo v pravo smer," je povedal komisar. Če bodo ukrepi ustrezno opredeljeni v zakonodaji ter uresničeni, bi lahko naslovili težave, povezane z vladavino prava, je dodal. Poleg zakonodajnih sprememb pa se morajo zgoditi tudi spremembe v praksi, je še poudaril.

Madžarska se je sicer zavezala, da bo komisijo o izpolnitvi ključnih korakov za implementacijo zavez obvestila do 19. novembra, je povedal komisar.

Viktor Orban Novice Viktor Orban: Če nam ne bi vzeli morja, bi tudi mi imeli pristanišča

Do takrat bo moral med drugim po navedbah komisarja začeti delovati neodvisen urad za integriteto. "Videli bomo, kako bo ta urad sestavljen, kar bo ključno pri naši oceni," je dejal.

V skladu s časovnico, o kateri sta se dogovorila Bruselj in Budimpešta, so po neuradnih informacijah med ključnimi koraki še okrepitev okvira za boj proti korupciji, sodna presoja odločitev tožilstva in okrepljeno sodelovanje z Evropskim uradom za boj proti goljufijam.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić Novice Orban EU primerjal s Sovjetsko zvezo

V času do 19. novembra bo komisija pozorno spremljala razmere in Svet EU obveščala o morebitnih pomembnih elementih, ki bi lahko vplivali na njeno oceno, so pojasnili v Bruslju. Hahn je zaradi dogovorjene časovnice članice pozval, naj rok za odločitev podaljšajo z enega na tri mesece.

Predlog mora potrditi najmanj 55 odstotkov držav članic

Za potrditev je sicer potrebna kvalificirana večina, kar pomeni najmanj 55 odstotkov držav članic, v katerih živi najmanj 65 odstotkov vsega prebivalstva EU. Zamrznitvi se obeta potrditev, čeprav Madžarska upa, da se to ne bo zgodilo, so za STA povedali viri pri EU.

Madžarska vlada je sicer že napovedala več ukrepov, da bi ugodila zahtevam EU. Več zakonodajnih predlogov naj bi v madžarskem parlamentu predstavila prihodnji teden.

Laszlo Palkovics Novice Madžarska vlada zaradi nenatančne napovedi odpustila vremenoslovca

Madžarski parlament napoveduje sprejetje več ukrepov

Madžarski minister Tibor Navracsics, ki je pristojen za pogajanja z EU, je v prvem odzivu dejal, da "obstaja dobra možnost", da bo Madžarska lahko dosegla dogovor z Evropsko komisijo do konca tega leta in izpolnila zahteve. Gergely Gulyas, vodja kabineta premierja Viktorja Orbana, pa je potrdil, da bo parlament v naslednjem tednu sprejel več ukrepov, ki naj bi odpravili skrbi Bruslja.

Na komisiji ob tem zagotavljajo, da bodo izvajanje ukrepov spremljali tudi po njihovi uveljavitvi. Če se bo pojavilo nazadovanje, pa napovedujejo ponovno sprožitev mehanizma pogojevanja izplačila sredstev z vladavino prava.

Viktor Orban Novice Orbanova svetovalka odstopila zaradi njegovega "nacističnega" govora Vladimir Putin in Viktor Orban Novice Kako je Moskva na skrivaj naročala Madžarom, kaj naj storijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin