Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
13.21

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Donald Trump Kitajska trgovina

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 13.21

5 let, 9 mesecev

EU poziva: Ne uničimo globalnega reda, izboljšajmo ga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Donald Tusk | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Skupna naloga EU, Kitajske, ZDA in Rusije je, da ne uničijo globalnega reda, ki je nastal po drugi svetovni vojni, ampak ga izboljšajo, je ob robu vrha med EU in Kitajsko v Pekingu dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ob tem je v luči naraščajočih trgovinskih napetosti pozval k reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Tusk je spomnil, da je večdesetletni globalni red končal hladno vojno, prinesel mir Evropi in nesluten gospodarski razvoj Kitajski. "Naša skupna dolžnost je, da tega reda ne uničimo, ampak ga izboljšamo," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal Tusk in izrazil upanje, da se bo ta poziv slišal tudi na današnjem srečanju med ameriškim in ruskim predsednikom Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom v Helsinkih.

''Naloga ZDA in Kitajske je, da zgladijo nesoglasje''

"Naša naloga ni začenjati trgovinskih vojn, ki so že tolikokrat v naši zgodovini vodile v čisto prave oborožene konflikte med državami, ampak pogumno odgovorno reformirati svetovni red, ki temelji na skupnih večstranskih pravilih," je v luči krepitve trgovinskih napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarskimi silami, kot sta Kitajska in EU, pozval Tusk.

"Še je čas, da preprečimo konflikte in kaos," je podčrtal in dodal: "Zato današnje kitajske gostitelje, a tudi predsednika Trumpa in Putina, pozivam, da skupaj začnemo proces reforme WTO."

Kitajski premier Li Kečjang je ob robu vrha v Pekingu zagotovil, da si Kitajska ne želi trgovinske vojne z ZDA. "V trgovinskih vojnah ni zmagovalcev," je ponovil večkrat izpostavljeno kitajsko stališče. "Naloga ZDA in Kitajske je, da nesoglasja zgladita," je pristavil.

Kitajski premier je po srečanju s Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem napovedal podporo reformi WTO in zaščiti proste trgovine. Ocenil je tudi, da sta EU in Kitajska "poroka stabilnosti" v svetovni trgovini, medtem ko administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa s svojimi protekcionističnimi ukrepi, uperjenimi proti Kitajski, EU in nekaterim drugim velikim gospodarstvom škodi globalnemu gospodarstvu in krši pravila WTO. | Foto: Reuters Kitajski premier je po srečanju s Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem napovedal podporo reformi WTO in zaščiti proste trgovine. Ocenil je tudi, da sta EU in Kitajska "poroka stabilnosti" v svetovni trgovini, medtem ko administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa s svojimi protekcionističnimi ukrepi, uperjenimi proti Kitajski, EU in nekaterim drugim velikim gospodarstvom škodi globalnemu gospodarstvu in krši pravila WTO. Foto: Reuters

EU in Kitajska želita ob čedalje bolj protekcionistični in izolacionistični ameriški politiki pod Trumpovim vodstvom, ki se kaže tudi v ameriški odpovedi podpore pariškemu podnebnemu sporazumu in odstopu od dogovora o iranskem jedrskem programu, krepiti trgovinska in strateška partnerstva s preostalim svetom.

''Kitajska želi podvojiti svoja prizadevanja''

Tokrat sta Unija in Kitajska po srečanju na vrhu prvič po letu 2015 podpisali skupno izjavo. Med drugim sta se zavezali k izboljšanju dostopa na trg za izdelke iz obeh gospodarstev ter pospešitvi pogajanj za medsebojni investicijski sporazum, ki se nadaljujejo že četrto leto.

"Kitajska želi podvojiti svoja prizadevanja," je zagotovil Li. Do konca oktobra naj bi se strani potrudili končati tudi pogajanja o dogovoru o geografskih označbah izdelkov, uskladili pa sta tudi akcijski načrt za sodelovanje carinskih oblasti pri zaščiti intelektualne lastnine, ki je velikokrat kamen spotike med Evropo in Kitajsko ter se zavezali k sledenju najvišjim prehranskim standardom.

Krava
Novice Kitajska po 20 letih umaknila prepoved uvoza britanske govedine

EU, ki so jo poleg Tuska in Junckerja v Pekingu zastopali še podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen ter komisarki za trgovino in promet Cecilia Malmström ter Violeta Bulc, je s Kitajsko, s katero dnevno ustvari okoli 1,5 milijarde evrov medsebojne trgovine z blagom, podpisala še niz dogovorov na različnih drugih področjih.

Podpisan dogovor za upravljanje oceanov

S skupno izjavo o podnebnih spremembah in čisti energiji sta se strani dogovorili za sodelovanje na področju uresničevanja pariškega podnebnega sporazuma in pri prehodu na nizkoogljično gospodarstvo. Znotraj tega sta uskladili tudi memorandum o soglasju o sodelovanju na področju trgovanja z izpusti toplogrednih plinov.

tovorna ladja, Kitajska
Novice Kitajska še povečala trgovinski presežek z ZDA

Podpisali sta še partnerski dogovor za boljše upravljanje svetovnih oceanov, ki jih vse bolj ogrožajo onesnaževanje, podnebne spremembe in čezmerni ribolov, ter memorandum o soglasju na področju krožnega gospodarstva. Komisarka Bulčeva je medtem s kitajskimi sogovorniki vodila srečanje o krepitvi medsebojne prometne povezanosti, tudi v okviru pobude za novodobno svilno pot.

Koga bo (u)slišal Trump?

Ali bo katerega od pozivov Tuska in Lija slišal tudi ameriški predsednik na današnjem vrhu z ruskim kolegom, je vprašanje. Trump že ves čas trdi, da je trenutni svetovni trgovinski in tudi politični red uperjen proti ameriškim interesom, želi ga razrahljati, da bodo lahko ZDA svetovno dogajanje narekovale dvostransko.

Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V nedeljo je pred vrhom v finski prestolnici zatrdil celo to, da je EU, ko gre za trgovino, ameriška sovražnica, s čimer se je ponovno odmaknil od povojne ameriške politike do Evrope kot najtesnejše partnerice najmočnejše svetovne države.

Tusk mu sicer že v nedeljo ni ostal dolžan. V tvitu je zatrdil, da "sta ZDA in EU najboljši prijateljici". "Kdorkoli pravi, da smo sovražniki, širi lažne novice," je pripomnil in pri tem uporabil enega od najpogostejših Trumpovih očitkov uveljavljenim medijem.

Donald Trump
Novice Kitajska odgovarja ZDA s povračilnimi ukrepi

EU kljub Trumpovemu izzivanju vztraja pri prijateljstvu z ZDA

EU vztraja pri prijateljstvu z ZDA kljub izjavi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je unija zaradi trgovinske politike "sovražnica". Sprememba administracije ne spremeni prijateljstev med državami in ljudmi; za nas so ZDA zagotovo prijateljica, poudarja visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

"Zdi se, da je ves svet njegov sovražnik," je pripomnil francoski zunanji minister Jean-Yves le Drian. Tudi njegov španski kolega Josep Borrel je menil, da ima Trump očitno slabe odnose z vsemi, in med drugim dejal še, da mu očitno ni kaj veliko mar za mnenje EU.

Mirošič: Postajamo globalni ekonomski tekmeci

Tudi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič je poudaril, da EU še vedno ostaja prijateljica in zaveznica z ZDA, ne glede na opazke ameriškega predsednika. V Uniji sicer po njegovih besedah prevladuje mnenje, da bi bila potrebna razprava o tem, kam se razvijajo čezatlantski odnosi.

V razpravi je bilo danes poudarjeno, da ima EU veliko prijateljev po svetu in da je njena politika takšna, da ustvarja prijatelje, ne sovražnikov, dejstvo pa je, da na globalni ravni v novem multipolarnem blokovskem svetu postajamo globalni ekonomski tekmeci, je še povedal Mirošič.

Na Trumpove besede so se odzvali tudi nemški državni sekretar Michael Roth, luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, belgijski zunanji minister Didier Reynders, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki so si enotni v tem, da mora biti unija enotna in so prepričani, da ZDA ostajajo zaveznica kljub Trumpovim komentarjem.

Na Trumpove izjave so se odzvali tudi na opoldanskem brifingu Evropske komisije. Poudarili so, da jih te ne strašijo, in citirali Sofoklejevo Antigono: "Rojena sem bila, da imam prijatelje, ne da imam sovražnike."

Li Keqiang
Novice Kitajska prodira v Evropo, s sodelovanjem zadovoljen tudi Cerar

EU potrdila ukrep za zaščito pred posledicami sankcij ZDA proti Iranu

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju potrdili ukrep za zaščito evropskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij proti tej državi. To je dobrodošel korak, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. Unija s tem zavrača ameriški poziv h gospodarski osamitvi Irana.

Iranski jedrski dogovor iz leta 2015, ki so ga s Teheranom sklenile Francija, Velika Britanija, Nemčija, ZDA, Rusija in Kitajska, predvideva ustavitev dejavnosti za izdelavo jedrske bombe v zameno za odpravo vrste gospodarskih sankcij proti državi.

A ZDA so ob odstopu od iranskega jedrskega dogovora vnovič uvedle gospodarske sankcije proti Iranu, sekundarne sankcije pa grozijo tudi neameriškim podjetjem, ki bodo poslovala z državo, zato je EU napovedala vrsto protiukrepov, da bi zavarovala dogovor ter svoje politične in gospodarske interese.

Eden od teh je dopolnitev evropske zakonodaje iz leta 1996, ki nevtralizira ekstrateritorialne učinke ameriških sankcij v EU, tako da se bo ta nanašala tudi nove ameriške sankcije proti Iranu. Ministri so danes soglasno in brez razprave potrdili, da temu ne nasprotujejo.

Ne spreglejte