Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
15.10

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Janez Janša Janez Janša Ljubljanska banka dogovor

Petek, 22. 2. 2013, 15.10

3 leta, 4 mesece

Erjavec: Odgovornost za LB je na strani premierja Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odhajajoči zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da je premier Janez Janša sam prevzel odgovorno nalogo reševanja Ljubljanske banke (LB).

Reševanje vprašanja LB in v zvezi s tem napovedani sestanek premierja Janeza Janše s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem 10. marca je "odgovornost predsednika vlade", tudi če bo v začetku marca vladi izglasovana nezaupnica in bo torej le še opravljal tekoče posle, je ob odstopu s položaja zunanjega ministra dejal Karl Erjavec.

Erjavec, ki je s položaja odstopil ob odhodu svoje stranke DeSUS iz vlade, je tako odgovoril na novinarsko vprašanje, ali ima v luči konstruktivne nezaupnice, ki naj bi jo potencialne partnerice nove vlade po načrtih izglasovale v začetku marca, kakšne načrte v zvezi z reševanjem vprašanja LB.

Dogovor naj bi bil potrjen 10. marca Dogovor med državama, ki bi omogočil ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v državnem zboru, naj bi potrdila premierja na omenjenem srečanju 10. marca. "To je zdaj odgovornost predsednika vlade," je dejal Erjavec. Ocenil je še, da se je Janša s tem "spustil v visoko tveganje", in ponovil prepričanje, da bi sam ta teden s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić to vprašanje že rešil "vsaj do mere, da bi lahko obe vladi sklenili dogovor", kar bi pomenilo odprto pot do ratifikacije.

Erjavec: Upam, da mu bo uspelo Ponovil je, da se je Janša pretekli petek odločil v nasprotju z dogovorom, doseženim dan prej pri predsedniku republike Borutu Pahorju, da Erjavec nadaljuje pogajanja s hrvaško stranjo. S tem pa je "sam prevzel to odgovorno nalogo". "Upam, da mu bo uspelo," je dodal.

Odslej se s Pusićevo pogovarja Tone Kajzer Premier Janša je pretekli petek zaradi napovedanega odhoda stranke DeSUS iz vlade za reševanje vprašanja pooblastil državnega sekretarja v svojem kabinetu Toneta Kajzerja. Ta naj bi se v torek po telefonu prvič pogovarjal s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić. Ali je do pogovora dejansko prišlo in ali je v načrtu tudi srečanje Kajzerja in Pusićeve, v obeh vladah za zdaj niso želeli komentirati.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so tudi danes zgolj kratko znova odgovorili, da sta Pusićeva in Kajzer "v komunikaciji".

Pusićeva: Dogovarjamo se o modelih rešitve Medtem je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić v Zagrebu ponovila, da slovenski premier in njegov hrvaški kolega Milanović dokončujeta dogovor o LB kljub bojaznim, da Janša 10. marca morda ne bo več predsednik vlade. "Dogovarjamo se o modelih rešitve, Milanović in Janša končujeta dogovor, ki bi bil temelj za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu," je dejala Pusićeva na novinarski konferenci, ki so jo na sedežu hrvaške diplomacije pripravili ob predstavitvi centra odličnosti ministrstva.

Ne spreglejte