Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Angela Merkel Turčija Nemčija

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 18.46

8 let

Erdogan Merklovo prosil za pomoč pri pospešitvi pristopnih pogajanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je povedal, da je nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se mudi na dvodnevnem obisku v Turčiji, prosil za podporo pri pospešitvi pogajanj za priključitev Turčije EU.

Angela Merkel je že pred obiskom dejala, da je pred Turčijo in EU še dolga pot usklajevanj, kljub skepticizmu pa se je zavzela za nadaljevanje pristopnih pogajanj. Nemška kanclerka je sicer v preteklosti večkrat dejala, da bi Turčiji raje podelila status "privilegiranega partnerja" in ne polnopravne članice EU.

Turčija doslej zaprla le eno od skupno 35 poglavij V pristopnih pogajanjih je Turčija doslej odprla 13 od skupno 35 poglavij, le eno - o znanosti in raziskovanju - pa je zaprla. V nemških vladnih krogih ugibajo, da bi lahko bilo novo poglavje, ki bi ga strani odprli, poglavje regionalne politike in koordinacije strukturnih instrumentov ali pa poglavje gospodarske in denarne politike.

Pristopna pogajanja so zastala deloma zaradi turškega stališča do Cipra, članice EU, ki je razdeljena na turški in grški del, saj Ankara ne priznava suverenosti ciprske vlade nad turškim severnim delom države, kjer je nameščenih tudi 30.000 turških vojakov.

Merklova je v preteklosti Erdogana večkrat pozvala, naj Turčija dovoli neposreden letalski in morski promet s Ciprom, Turčija pa je nasprotno EU očitala, da je "južnemu Cipru" omogočila članstvo in nekajkrat opozorila, da bi se zaradi dolgotrajnih pogajanja lahko začela ozirati proti Rusiji ali Kitajski kot ključnima partnerjema. Države članice so Turčijo večkrat kritizirale tudi zaradi njenega odnosa do medijev, verskih manjšin in sindikatov.

Turčija, ki je v zadnjih letih postala pomembna gospodarska sila in regionalni akter, je pomemben strateški zaveznik zahodnih držav. Njen ugled je zrasel z ostrim nasprotovanjem sirskemu režimu, nudenjem zavetja sirskim beguncem ter upornikom.

Nemška kanclerka je v sklopu obiska v Turčiji v nedeljo obiskala nemške vojake, ki so nameščeni blizu meje s Sirijo in nudijo podporo pri upravljanju sistema protiraketne obrambe za zaščito pred morebitnimi izstrelki iz Sirije.

Danes pa si je pred srečanjem z Erdoganom skupaj s turškim ministrom za turizem Omerjem Celikom ogledala pokrajino Kapadokija, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Ne spreglejte