Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
9.41

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt Mohamed Mursi

Sobota, 6. 7. 2013, 9.41

4 leta, 10 mesecev

El Baradej naj bi postal novi egiptovski premier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi egiptovski premier naj bi postal liberalni vodja opozicije, nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej.

Odločitev naj bi sprejeli na pogovorih pri začasnem predsedniku države Adliju Mansurju. Novi premier naj bi prisegel še danes, potem ko je vojska v sredo po množičnih protestih strmoglavila predsednika Mohameda Mursija, v četrtek pa je kot začasni predsednik že prisegel Mansur.

El Baradej sicer vodi zavezništvo liberalnih in levosredinskih strank.

Islamisti vztrajajo glede "svojega" predsednika Potem ko je v nasilju v Egiptu v 24 urah umrlo najmanj 30 ljudi, pa so islamisti vnovič pozvali k "mirnim" demonstracijam v podporo nekdanjemu predsedniku Mohamedu Mursiju, ki ga je odstavila vojska. "Stranka bo ostala s člani in privrženci na trgih, dokler predsednik ne bo vnovič prevzel položaja," je v sporočilu zapisala Stranka za svobodo in pravičnost, ki velja za politično vejo Muslimanske bratovščine.

Pred protesti so bile razmere v Kairu zjutraj napete. Na trgu Tahrir so noč preživeli številni nasprotniki nekdanjega predsednika, medtem ko so njegovi privrženci zbrani pred kairsko univerzo.

Aretacije pripadnikov Muslimanske bratovščine se nadaljujejo Po poročanju tujih medijev so v več delih mesta barikade, na ulicah ležijo kamni in zažgane gume, na križiščih in mostovih pa so oboroženi pripadniki varnostnih sil.

V mestu je bilo sicer vso minulo noč slišati posamezne strele, kar je napetost še povečalo. Ponoči so aretirali tudi začasnega vodjo in glavnega finančnika Muslimanske bratovščine Šairata al Šaterja. Al Šater velja poleg Mursija za najvplivnejšega člana Muslimanske bratovščine.

V petek so v več delih Egipta izbruhnili spopadi med Mursijevimi privrženci in nasprotniki. Največ žrtev je bilo v Kairu in Aleksandriji, skupaj 19, na Sinajskem polotoku pa je bilo ubitih šest pripadnikov varnostnih sil.

Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur, ki ga je v sredo na položaj nastavila vojska, je v petek v prvem odloku razpustil šuro, zgornji dom parlamenta.

Šura, ki so jo obvladovali islamisti odstavljenega Mursija, je delovala kot začasno zakonodajno telo z omejenimi pooblastili, potem ko je ustavno sodišče lani razsodilo, da je zakon, ki ureja volitve v spodnji dom parlamenta, neveljaven.

Mursiju med drugim očitajo žaljenje sodstva Mansur je v petek imenoval tudi novega vodjo obveščevalnih služb in svojega svetovalca za varnost.

Medtem je Mursi še vedno priprt in po nekaterih navedbah naj bi ga poleg še nekaterih drugih članov Muslimanske bratovščine v ponedeljek zaslišali zaradi obtožb o žaljenju sodstva.

Od začetka nemirov pred tednom dni je v Egiptu po najnovejših podatkih umrlo že 80 ljudi, številni so bili ranjeni.

Ne spreglejte