Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2013,
13.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obletnica Mohamed Mursi

Ponedeljek, 24. 6. 2013, 13.23

5 let

Egiptovska vojska pripravljena na obletnico Mursijeve izvolitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Egipt bo 30. junija praznoval prvo obletnico, odkar je na predsedniškem položaju Mohamed Mursi, ob tem pa so njegovi nasprotniki napovedali masovne proteste.

General egiptovske vojske Abdel Fatah Al Sisi je posvaril, da je vojska pripravljena posredovati, da bi narodu preprečila "vstop v temen tunel notranjega konflikta". Nekateri se namreč bojijo, da se bodo protesti, na katere pozivajo nasprotniki egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, sprevrgli v nasilje, potem ko sta dva zagrizena Mursijeva podpornika obljubila, da jih bosta uničila, piše spletna stran CBS News.

Mursi se po mnenju nekaterih ni dokazal Al Sisijevi komentarji so prvi pred prihajajočimi protesti, ki so načrtovani za 30. junij, hkrati pa razkrivajo nezadovoljstvo egiptovske vojske z vladanjem Mursija, prvega svobodno izvoljenega egiptovskega predsednika. Njegove besede pa bi lahko izzvale dodaten pritisk na Mursija, ki je komaj preživel prvo leto svojega mandata, saj ga številni obtožujejo, da se s težavami, kot so pogostejša kriminalna dejanja, višanje cen, pomanjkanje goriva, izpadi elektrike in brezposelnost, ni spopadel učinkovito.

General egiptovske vojske pa je znižal tudi pričakovanja vojske glede tega, kdaj mora posredovati. Če je prej dejal, da bodo posredovali le, če bo država na robu propada, je zdaj povedal, da bo vojska posredovala že prej. "Medtem ko se je izogibala politični napetosti, se je osredotočala na bojne zmogljivosti ter svojo patriotsko in moralno odgovornost do Egipčanov, ki jim dovoljuje, da posredujejo in preprečijo Egiptu, da bi padel v temen tunel konflikta, notranjega boja," je po poročanju CBS News povedal Al Sisi in dodal, da bi sektaško nasilje in razpad državnih institucij bila zadosten razlog za posredovanje vojske.

Vojska ne bo stala križem rok Pri tem je Al Sisi vse politične stranke pozval, naj v tednu pred protesti sklenejo kompromis o tem, kako se bodo odzvali na krizo. "Imamo ves teden časa za sprejem dogovora. To je poziv, ki je motiviran z ljubeznijo do naroda, do njegovega obstoja in prihodnosti," je dejal Al Sisi. "Tisti, ki mislijo, da vojska pozablja na nevarnosti, ki grozijo državi, se motijo. Ne bomo tiho, medtem ko se bo država spremenila v notranje bojišče, ki ga bo težko nadzirati."

Egiptovska vojska je sicer po državnem udaru, ki je spodnesel Hosnija Mubaraka leta 2011, prevzela oblast, preden jo je predala Mursiju.

Ne spreglejte