Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
12.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Egipt turizem

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 12.04

8 let

Egipt z odprtimi rokami sprejme turiste, ki pijejo in nosijo kopalke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Egipt je začrtal strategijo, po kateri bo znova privabil turiste, ki so se države začeli izogibati po številnih nemirih in letih politične nestabilnosti.

Turizem je eden od najpomembnejših stebrov egiptovskega gospodarstva, vendar pa je v Egipt zaradi nemirov, ki so sledili odstopu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011, odpotovalo manj turistov kot v letih pred nemiri. Egipt se je tako odločil znova privabiti turiste, minister za turizem Hišam Zazou pa je povedal, da z odprtimi rokami sprejmejo vse obiskovalce, ki pijejo alkohol in nosijo bikini, piše Guardian.

Vlada ima optimistične cilje za turistični sektor Zazou je razkril, da ima vlada optimistične cilje za turistični sektor, hkrati pa zavrnil pozive radikalne islamske skupine Salafi, ki je pozvala k prepovedi alkohola in nošenju bikinija. "Bikini je dobrodošel v Egiptu, hkrati pa še vedno strežemo alkoholno pijačo," je v angleščini povedal Zazou. "Pogovorili smo se s skupino Salafi, zdaj tudi oni razumejo pomembnost turističnega sektorja, vendar je kljub temu še nekaj posameznikov, ki še vedno stremijo k prepovedim," je dodal minister.

Vlada predsednika Mohameda Mursija je lani decembra sicer zvišala davke na alkohol, vendar je hitro znižala davke, potem ko so turistični sektor in liberalci kritizirali njeno potezo. Pred vstajo, ki je spodnesla Hosnija Mubaraka, je bil turistični sektor vreden desetino gospodarskega izkupička. Leta 2010 je Egipt obiskalo 14,7 milijona turistov, ki so državi prinesli 9,5 milijarde evrov dobička, leto pozneje je Egipt zabeležil 9,8 milijona turistov in 6,5 milijarde evrov dobička.

Letos Egipt obiskalo 14,6 odstotka več ljudi kot lani Po Zazouvovih besedah naj bi leta 2012 zabeležili 11,5 milijona obiskovalcev, dobiček pa je poskočil na 7,6 milijarde evrov. V prvem četrtletju letošnjega leta je Egipt obiskalo tri milijone ljudi, kar je 14,6 odstotka več kot lani.

Zazou je dejal, da je obnovitev turizma ena od nacionalnih prioritet, zato so v nekaterih turističnih destinacijah namestili videokamere, ki oddajajo v živo. "Ljudem želimo pokazati, da je Egipt varen, to pa najlažje dokažemo z oddajanjem v živo. Naslednji korak je, da bomo fotografije teh turističnih destinacij prikazovali na večjih trgih v Parizu ali New Yorku," je povedal minister.

Ne spreglejte