Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
9.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

5

Natisni članek

terorizem islamisti Pariz Belgija Francija

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 9.59

6 let, 2 meseca

Džihadist na sodišču: Ne bojim se vas. Zaupam v Alaha. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

5

Edinemu preživelemu osumljencu za teroristične napade novembra 2015 v Parizu Salehu Abdeslamu zaradi strelskega obračuna s policijo v Bruslju iz leta 2016 grozi do 20 let zapora. Tolikšno kazen je namreč danes ob začetku sodnega procesa zanj zahtevalo tožilstvo.

Proti Abdeslamu se je danes v Bruslju začelo sojenje zaradi strelskega obračuna z belgijsko policijo 15. marca 2016, v katerem so bili ranjeni trije policisti. V spopadu je sodeloval tudi Sofiane Ayari, ki so mu prav tako začeli soditi danes.

Dvojica je skupaj s še enim pomagačem streljala na policiste, ki so hoteli preiskati stanovanje, v katerem so se skrivali po napadih v Parizu. Tretji teroristični osumljenec je bil v streljanju ubit.

Prihod Abdeslamovega odvetnika Svena Maryja na sodišče. Video: AP


Kot je danes na sodišču zatrdila zvezna tožilka, pri očitanih dejanjih ne gre le za poskus umora, temveč poskus umora s terorističnimi povezavami. Za obdolženo dvojico je zahtevala najvišjo zagroženo kazen za očitana dejanja, kar je 20 let zapora.

Abdeslam je edini preživeli od džihadistov, ki so novembra 2015 v Parizu izvedli niz napadov, v katerih je umrlo 130 ljudi. Po napadih so ga iskali po vej Evropi, prijeli pa v Bruslju štiri mesece pozneje. Sojenje proti njemu v Franciji naj se ne bi začelo pred letom 2019.

"Ne bojim se vas, ne bojim se vaših zaveznikov," je dejal Abdeslam in dodal, da "zaupa v Alaha". Sodišče je po njegovih besedah pristransko do muslimanov. "Moja tišina ne pomeni, da sem kriminalec, to je moja obramba," je zatrdil. "Z muslimani ravnajo na najslabše načine, brez milosti. Domneva nedolžnosti ne obstaja," je dodal. | Foto: Reuters "Ne bojim se vas, ne bojim se vaših zaveznikov," je dejal Abdeslam in dodal, da "zaupa v Alaha". Sodišče je po njegovih besedah pristransko do muslimanov. "Moja tišina ne pomeni, da sem kriminalec, to je moja obramba," je zatrdil. "Z muslimani ravnajo na najslabše načine, brez milosti. Domneva nedolžnosti ne obstaja," je dodal. Foto: Reuters

Zaprt je v pariškem zaporu Fleury-Merogis, vendar bo med sojenjem ta teden v zaporu v kraju Vendin-le-Vieil na severu Francije. Vsak dan ga bodo prepeljali v 150 kilometrov oddaljeni Bruselj.

Abdeslam se je danes na sodišču branil z molkom. Sodišče je obtožil pristranskosti do muslimanov in zatrdil, da zaupa v Alaha. Njegov soobtoženec Ayari je priznal povezave s skrajno skupino Islamska država, zanikal pa streljanje na policiste.

Ne spreglejte