Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2020,
7.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Natisni članek

Italija Genova

Ponedeljek, 3. 8. 2020, 7.48

3 leta, 8 mesecev

Dve leti po nesreči v Genovi odpirajo nov viadukt #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Tik pred drugo obletnico zrušenja viadukta Morandi, v katerem je umrlo 43 ljudi, danes v Genovi odpirajo nov viadukt. Poimenovali so ga San Giorgio, posvečen pa je svetniku, pomembnem za to italijansko mesto. Promet po njem bo stekel v sredo.

Tragedija se je zgodila 14. avgusta 2018 med hudo nevihto. Zrušenje viadukta Morandi je bilo tako nenadno, da je v reko Polcevera pod njim zgrmelo 35 avtomobilov in tri tovorna vozila, ki so jih nato pod seboj deloma pokopali padajoči kosi betona. Zaradi tragedije je brez strehe nad glavo ostalo 600 ljudi. Živeli so namreč v zgradbah, ki so stale neposredno pod viaduktom, navaja STA.

Viadukt naj bi se zrušil zaradi malomarnosti pri vzdrževanju

Tožilstvo preiskave še ni končalo, a glavni vzrok zrušenja naj bi bila predvsem malomarnost pri vzdrževanju. Osumljenih je več kot 70 ljudi.

Viadukt stoji na avtocesti 10, imenovani tudi Autostrada dei Fiori (rožna avtocesta), ki je pomembna povezava z jugom Francije, Piemontom in Lombardijo. Genova, največje italijansko pristanišče, je vsak dan brez viadukta izgubila šest milijonov evrov, vožnja do Milana pa se je zaradi stalnih prometnih zastojev podaljšala na tri ure, piše STA.

Na gradbišču je bilo dan in noč okoli tisoč delavcev

Novi viadukt v obliki ladje je delo italijanskega arhitekta Renza Piana, ki tudi sam prihaja iz Genove. Postavili so ga v rekordnem letu dni, del ni ustavila niti epidemija covid-19. Na gradbišču je bilo dan in noč okoli tisoč delavcev, 202 milijona evrov vreden projekt pa je financiral upravljavec avtocest Autostrade per l'Italia, katerega slabo vzdrževanje tudi velja za glavnega krivca za tragedijo.

"Viadukt San Giorgio ni le avtocestni viadukt za Genovo, pač pa pomeni nov začetek za vso Italijo," je komentiral župan Genove Marco Bucci. Na nocojšnji slovesnosti ob odprtju viadukta, ki se bo začela z minuto molka v spomin na umrle, pričakujejo skoraj 500 gostov. Med njimi bosta tudi predsednik države Sergio Mattarella in premier Giuseppe Conte, poroča STA.

Ne spreglejte