Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
18.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

brezdomec Madžarska

Sreda, 18. 6. 2014, 18.45

8 let

Država, kjer je biti brezdomec kaznivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z umetniškim projektom želijo opozoriti na preganjanje brezdomcev in revnih v Budimpešti.

So mesta, kjer želijo pomagati brezdomcem, in so mesta, kjer jih preganjajo. Pred tedni je na veliko ogorčenje naletela omejitev spanja brezdomcev na javnih površinah v Londonu. Toda v Budimpešti je tako že skoraj leto dni.

Lani oktobra je madžarski parlament sprejel zakon, ki prepoveduje spanje na javnih površinah. Najbolj je prizadel prav brezdomce. Ocenjujejo, da jih je le v Budimpešti okoli deset tisoč. Vlada je tedaj dejala, da želi brezdomcem pomagati ter da je dovolj prostora v zavetiščih.

Nevladne organizacije so takoj opozorile, da temu ni tako. A zakon je kljub temu začel veljati in madžarski brezdomci so preživeli prvo zimo, ko so si na vse načine skušali najti posteljo. Zakon namreč predpisuje denarno kazen, družbenokoristno delo ali celo zaporno kazen za vse, ki jih ujamejo, da spijo na javnih površinah.

Vrsta za revne in bogate Proti takšnemu obravnavanju brezdomcev pa so se postavili tudi umetniki. Finski umetnik Jani Leinonen je v Budimpešti na elitni lokaciji, le nekaj metrov od operne hiše in prodajalne Louis Vuitton, postavil Hunger King.

Na zunaj deluje kot Burger King, s podobnimi slogani in barvami. Toda razlika je v dveh vrstah: eni za bogate in eni za revne. Prvih 50 obiskovalcev na dan v vrsti za revne na blagajni dobi škatlo s hamburgerjem in 3400 forinti (11 evri), kolikor zanaša minimalna dnevna plača na Madžarskem.

Bogatim obiskovalcem ni treba čakati v vrsti, v trgovino se sprehodijo po rdeči preprogi. A na blagajni za 1500 evrov dobijo škatlo s plastičnim burgerjem.

"S projektom ne želim kazati le na Madžarsko," je za lokalne medije dejal umetnik: "Razslojevanje je globalna težava. Zdi se mi le, da Madžarska ta hip zelo nazorno prikazuje razločevanje med bogatimi ni revnimi." Želel pa je opozoriti, da na Madžarskem ni problematično, če se pred elitnimi trgovinam zbirajo bogati, medtem ko so brezdomci za to kaznovani.

Vrsta revnih je v Hunger Kingu nenehno dolga. Večina čakajočih je res brezdomcev, ki priznajo, da v vrsti stojijo zaradi denarja.

Tvit vladajočim politikom Da pa bi vendarle kaj spremenili tudi v odnosu politikov do revščine, so odprli tudi stran hungerking.net, ki podobno obiskovalce razdeli na revne in bogate. Vse pa prosijo, naj vladajočim politikom stranke Fidesz pošljejo tvit in jih opozorijo na kriminalizacijo brezdomstva, ki so ga v marsičem zakrivili prav oni z napačno politiko. Med izbranimi tviti je denimo: "Zahvaljujoč stranki Fidesz je bilo Madžarom lepše v času komunizma kot zdaj." Ali pa: "Nekega dne revni Madžari ne bodo imeli za jesti drugega kot bogate."

Politiki Fidesza, s premierjem Viktorjem Orbanom na čelu, namreč trdijo, da so Madžarsko v času svoje vladavine prenovili in spremenili. Tudi z izjavami, kot jo je dal Mate Kocsis, župan osmega budimpeškega okrožja, da "če ne preženemo brezdomcev, bodo oni pregnali nas".

Ocenjujejo, da na Madžarskem pod mejo revščine trenutno živi 3,7 milijona ljudi.

Ne spreglejte