Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
7.04

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

17

Natisni članek

Donald Trump ameriške volitve republikanci

Četrtek, 26. 9. 2019, 7.04

4 leta, 6 mesecev

Dovolj glasov za postopek odstavitve Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

17

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V predstavniškem domu ameriškega kongresa 217 demokratov in en neodvisni kongresnik, nekoč republikanec Justin Amash, podpirajo začetek postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA Donalda Trumpa. Velik del demokratov je bil do omenjenega postopka do zdaj skeptičen.

Predstavniški dom kongresa je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Donalda Trumpa, ker je zavračal predajo prijave žvižgača o svojem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pristojnim kongresnim odborom, kot to nalaga zakon o žvižgačih.

Bela hiša poskušala prikriti podrobnosti pogovora

Iz poročila žvižgača, ki ga je danes v Washingtonu objavila komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa, izhaja, da je Bela hiša poskušala prikriti vse podrobnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim in da prepis telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije. Ameriški predsednik je v odzivu sporočil, da gre za lažne novice.

V poročilu žvižgač, gre za neimenovanega obveščevalca, navaja, da je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša predsednik izkoristiti svojo moč, da bi spodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve, ki bodo v ZDA prihodnje leto. Čeprav Bela hiša žvižgača napada kot pristranskega, je vršilec dolžnosti nacionalnega direktorja obveščevalnih dejavnosti ZDA Joseph Maguire na kongresnem zaslišanju o žvižgačevi prijavi menil, da je obveščevalec deloval v dobri veri.

Prosil ga je, naj uvede preiskavo proti političnemu nasprotniku

Joe Biden | Foto: Reuters Foto: Reuters Prepis kaže, da je Trump Zelenskega res prosil, da uvede preiskavo proti sinu njegovega političnega nasprotnika Josepha Bidna. V prijavi pa ni le telefonski pogovor, ampak tudi informacija, da se je posebni predstavnik za pogajanja o Ukrajini Kurt Volker skupaj z veleposlanikom ZDA pri EU Gordonom Sondlandom sestal z Zelenskim in drugimi ukrajinskimi politiki ter jim razložil, kako je treba izpeljati Trumpova navodila.

Trump je pred pogovorom osebno zadržal nakazilo 400 milijonov dolarjev pomoči Ukrajini, ta pa je bila sproščena pozneje, po posredovanju senatnih republikancev in drugih. Resolucija predstavniškega doma formalno dokumentira, da je predsednik ravnal v nasprotju z zakonom. Lahko postane točka obtožnice, če demokrati sprožijo tako imenovani impeachment oziroma postopek odstavitve.

Do ukrajinskega škandala se večina demokratov ni opredelila

Do ukrajinskega škandala se večina demokratskih članov predstavniškega doma kongresa ni opredelila za podporo temu postopku, saj je kazalo, da bi to politično celo pomagalo Trumpu. Senat bi ga namreč zaradi republikanske večine zanesljivo oprostil vseh obtožb demokratske večine predstavniškega doma, ki ima skupaj 435 članov.

218 glasov za pomeni, da lahko demokrati kadarkoli sprožijo postopek, ki se je sicer obetal, vse odkar je bil Trump izvoljen za predsednika, in sicer zaradi preiskav okrog ruskega vpletanja v zadnje predsedniške volitve na Trumpovi strani pa tudi drugih ravnanj ameriškega predsednika.

ameriške volitve | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump je telefonski pogovor z Zelenskim, ki ga lahko stane položaj, opravil julija, le dan po zaslišanju nekdanjega posebnega tožilca Roberta Muellerja v predstavniškem domu. Mueller je bil neodločen v zagovoru svoje preiskave, republikanski kongresniki so napadali njegovo kredibilnost in Trump je bil vesel politične zmage.

Dan po tem, ko se je znebil obtožbe o tujem, ruskem vpletanju v ameriške demokratske procese, je sam poskušal doseči drugo, ukrajinsko vpletanje. Teorija zarote, ki jo širi Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, pravi, da so s tem "navideznim" škandalom demokrate ujeli v past impeachmenta, iz katere bo Trump izšel kot zmagovalec in osvojil še drugi predsedniški mandat.

Ne spreglejte