Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2016,
17.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Izrael volitve v ZDA 2016 ZDA Donald Trump

Sreda, 28. 12. 2016, 17.48

6 let, 6 mesecev

Donald Trump izrazil podporo Izraelu in kritiziral Obamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Donald Trump oranžen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil Izraelu svojo podporo po nedavnem glasovanju Varnostnega sveta ZN o resoluciji o gradnji izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih, ob tem pa ponovno ostro kritiziral predsednika ZDA Baracka Obamo, ker z vetom ni preprečil sprejetja te resolucije.

"Ne smemo več dovoliti, da se z Izraelom še naprej ravna zaničevalno in brez spoštovanja," je Donald Trump zapisal na Twitterju. Trump je že večkrat izrazil podporo Izraelu in tudi Izrael je toplo pozdravil novoizvoljenega predsednika.

Nadaljeval je, da so bili včasih Izrael in ZDA dobri prijatelji, vendar niso več. "Začetek konca je bil grozen sporazum z Iranom in zdaj to (ZN)! Izrael, ostani močan, 20. januar se hitro bliža," je še tvitnil. 20. januarja bo Trump prevzel dolžnosti predsednika ZDA.

Kot še piše nemška tiskovna agencija dpa, je Trump želel s tvitom zagotoviti Izraelu, da se bodo odnosi med državama po njegovem prevzemu mandata spremenili.

Trump je tvit objavil ravno pred napovedanim govorom odhajajočega ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, v katerem je ta predstavil svojo vizijo o miru na Bližnjem vzhodu med Palestinci in Izraelom.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se mu je že zahvalil. "Novoizvoljeni predsednik Trump, hvala za vaše toplo prijateljstvo in jasno podporo Izraelu," je tvitnil Netanjahu.

Kerry: Edina možnost za mir na Bližnjem vzhodu je rešitev dveh držav

Rešitev dveh držav je edina možnost za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelom na Bližnjem vzhodu, je dejal Kerry. Sprejetje resolucije VS ZN o prepovedi izraelskih gradenj na palestinskih ozemljih je bilo potrebno za ohranitev rešitve dveh držav, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Kerry.

Svojo vizijo miru na Bližnjem vzhodu je John Kerry predstavil v času, ko se poslavlja s položaja. | Foto: Reuters Svojo vizijo miru na Bližnjem vzhodu je John Kerry predstavil v času, ko se poslavlja s položaja. Foto: Reuters Kerry je pojasnil, da ZDA v Varnostnem svetu Združenih narodov niso glasovale proti resoluciji, ampak v skladu s svojimi vrednotami, saj se zavzemajo za prihodnost Izraelcev in Palestincev, ki bodo lahko v miru in varno živeli drug ob drugemu.

Varnostni svet ZN je v petek sprejel resolucijo, ki izraelske gradnje na zasedenih palestinskih ozemljih razglaša za kršitev mednarodnega prava in oviro do mirne rešitve spora med Izraelci in Palestinci. ZDA so se na glasovanju vzdržale in niso uporabile pravice veta, kar je močno razburilo Izrael.

Kerry je zavrnil kritiko in povedal, da je bil Obama v svojem času predsednikovanja predan Izraelu in da "prijatelji morajo prijatelje spomniti tudi na neprijetne resnice".

Sicer pa ga skrbijo odnosi na Bližnjem vzhodu, ki so prepredeni s terorističnimi napadi, gradnjo izraelskih naseljih in okupacijo. Po njegovem to vse vodi v nepreklicno resničnost ene države.

Pri tem je opomnil, da se mora Izrael odločiti, ali bo judovska ali demokratična država. "Ne morejo biti oboje," je dejal Kerry, ki ga skrbi za prihodnost rešitve dveh držav.

Kerry je sicer vodil zadnji krog palestinsko-izraelskih mirovnih pogajanj, ki so bila po devetih mesecih prekinjena aprila 2014.

Ne spreglejte