SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dokumenti Cie: Tito ni bil Jugoslovan

1

termometer

 | Foto:
Josip Broz Tito naj bi ne bil jugoslovanskega izvora. Tako je vsaj mogoče sklepati po najnovejših dokumentih ameriške obveščevalne agencije Cia, ki so jim umaknili oznako zaupno.

Nekdanji jugoslovanski predsednik ni bil Jugoslovan, je mogoče prebrati v omenjenih dokumentih, ki se opirajo na analizo tonskih posnetkov njegovega govora. Dokument, ki odslej ni več pod oznako zaupno, namreč navaja, da naj bi predsednik nekdanje skupne države srbohrvaški jezik, ki je bil sicer njegov materni, govoril s tujim naglasom. Zahodni strokovnjaki, ki so dalj časa proučevali njegovo govorico, so si bili enotni, da naj bi mu bil bližji ruski ali pa poljski jezik.

Kot tujec naj bi lažje reševal etnične spore v državi Znamenja, ki naj bi nakazovala, da bi bil Tito v resnici lahko Rus ali Poljak, naj bi se kazala predvsem v izgovarjavi določenih črk. Tako naj bi v dokumentu pisalo, da se samoglasnik "i" v srbohrvaščini po mehkih in trdih soglasnikih izgovarja enako, medtem ko bi pri osebah z ruskim in poljskim poreklom prišlo do drugačne izgovorjave. Kot navaja srbski B92, so strokovnjaki na podlagi obsežne analize njegovega govora prišli do sklepa, da pokojni predsednik v resnici najverjetneje ni Jugoslovan.

Prav dejstvo, da naj bi bil tujec, je po mnenju omenjenih raziskovalcev odigralo ključno vlogo pri njegovi izredni uspešnosti pri reševanju sporov in težav med precej različnimi etničnimi skupinami, ki so sestavljale nekdanjo državo.

Kot še navaja omenjeni časnik, so analizo govora opravili predvsem na podlagi Titovega govora iz leta 1977, omenjena raziskava pa naj bi bila le za akademske namene.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin