Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
10.50

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

5

Natisni članek

Hrvaška Kolinda Grabar-Kitarović doktorska disertacija

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 10.50

5 let

Doktorat hrvaške predsednice naj bi bil podoben magistrski nalogi Slovenke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,23

5

Kolinda Grabar Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mentor na doktorskem študiju hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, profesor Anton Grizold, je bil pred štirimi leti že mentor magistrske naloge z zelo podobnim naslovom, kot je tema doktorata Grabar-Kitarovićeve. Grizold je dejal, da so metode in pristop k doktorskemu delu vendarle drugačni.

Kolinda Grabar Kitarović
Novice Kolinda Grabar-Kitarović pripravlja doktorat pod okriljem Slovenca

Zagrebški časnik Jutarnji list navaja, da je Bernardka Prašnikar na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV) leta 2014 magistrirala s temo Koncept odgovornosti zaščititi in njegova uporaba na primeru Libije, medtem ko hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarovićev pripravlja doktorsko delo z naslovom Odgovornost za zaščito (R2P): koncepti, izzivi, omejitve in pridobljene izkušnje (Libija).

Tema doktorata podobna magistrski nalogi

Okrajšava R2P v angleščini pomeni Responsibilty to protect (Odgovornost zaščititi). Koncept R2P pomeni pravico mednarodne skupnosti, da tudi z vojaško silo posreduje v kakšni državi z namenom preprečevanja množičnih zločinov nad civilnim prebivalstvom. Gre za termin, ki je mišljen kot bolj popolna oblika prejšnjega koncepta mednarodne humanitarne intervencije.

Hrvaški časnik navaja, da se nobeden od treh članov komisije za ocenjevanje doktorskega dela Grabar-Kitarovićeve znanstveno ni ukvarjal s političnimi procesi in zgodovino severne Afrike, arabsko pomladjo ali Libijo. Izpostavlja tudi, da je edina Grizoldova povezava s temo Libije prav magistrska naloga Prašnikarjeve. | Foto: Reuters Hrvaški časnik navaja, da se nobeden od treh članov komisije za ocenjevanje doktorskega dela Grabar-Kitarovićeve znanstveno ni ukvarjal s političnimi procesi in zgodovino severne Afrike, arabsko pomladjo ali Libijo. Izpostavlja tudi, da je edina Grizoldova povezava s temo Libije prav magistrska naloga Prašnikarjeve. Foto: Reuters

Profesor Anton Grizold je za Jutarnji list povedal, da je tema doktorata podobna temi magistrske naloge izpred petih letih, a so raziskovalne metode in pristop popolnoma drugačni. Poudaril je, da ima hrvaška predsednica komparativno prednost, ker lahko opravlja poglobljene intervjuje.

Kot je dodal, se bo osredotočila na fokusne skupine, glavne akterje in odločevalce, medtem ko terenske raziskave v Libiji ne bo opravila. Pravi, da je pri raziskovalnem procesu treba ločiti aktualno politično funkcijo Grabar-Kitarovićeve od njene vloge znanstvene raziskovalke in avtorice doktorata.

Predsednica: Gre za insinuacije

Hrvaška predsednica je za novičarski portal tportal danes ocenila, da gre za "insinuacije, ki so poskus politične diskreditacije" ter "velika žalitev za znanstveno skupnost", posebej za zagrebško fakulteto političnih znanosti (FPZ), na kateri je vpisala doktorski študij. Kot je dodala, je tema njene disertacije prestala ustrezen verifikacijski postopek, sledilo pa bo dodatno preverjanje na ravni univerze.

"Zagovor doktorske naloge, kot tudi sama naloga, bo dostopna širši javnosti za nadaljnje analize. Pripravljena sem tudi že v tej fazi javno objaviti načrt doktorske naloge, ki sem ga uspešno zagovarjala pred komisijo," je še dejala Grabar-Kitarovićeva.

Trendi Kolinda dobila bitko z odvečnimi kilogrami. Na shujševalni dieti so se znašli tudi ocvirki!
Ne spreglejte