Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
9.54

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

Natisni članek

Balkan Republika Srbska Milorad Dodik

Četrtek, 28. 12. 2023, 9.54

4 mesece

Dodik grozi: Republika Srbska bi se lahko od BiH odcepila že januarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85
Milorad Dodik | Dodikov najmočnejši zaveznik je ruski predsednik Vladimir Putin. | Foto Reuters

Dodikov najmočnejši zaveznik je ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Reuters

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v intervjuju za televizijo Republike Srbske dejal, da bi odcepitev srbske entitete od Bosne in Hercegovine sledila takoj, ko bi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt sprejel zakon o reševanju statusa in pravici do razpolaganja z državnim premoženjem. Odzval se je že bosanski zvezni minister za notranje zadeve Ramo Isak, ki je dejal, da bi Dodik v primeru razglasitve neodvisnosti nemudoma končal v zaporu.

Novice Zoran Janković znova na obisku pri Miloradu Dodiku

Dodik je izpostavil, da bi po njegovih informacijah Schmidt takšno odločitev lahko sprejel že januarja, pri čemer je napovedal, da bi se v tem primeru takoj sestal parlament Republike Srbske in razglasil odcepitev. Če bi Schmidt katerikoli dan ob 17.00 sprejel zakon, "bomo mi naslednji dan ob 11.00 že razglasili neodvisnost," je dejal Dodik. Schmidt sicer nikoli ni govoril o tem, da bi sam sprejel ta zakon, je pa dejal, da je to dolžnost bosanskih oblasti, piše Jutarnji list.

"Ne pričakujemo, da bi se kdo v Federaciji Bosne in Hercegovine opogumil in nas napadel, a v takšnem primeru bi ocenili, kako bomo ravnali. Od sil Euforja pričakujem, da bi se postavile na mejo med entitetami in preprečile stik," je izpostavil. 

Novice Janković pred volitvami podprl Putinovega balkanskega zaveznika

Računa na pomoč prijateljev

Dodik je ocenil, da bi Američani v tem primeru bili besni in bi zahtevali mednarodno vojaško intervencijo, a je prepričan, da bi prijatelji Republike Srbske to preprečili. Pri tem sicer ni povedal, kdo so ti prijatelji, a je znano, da je poleg srbskega predsednika Aleksandra Vučića v dobrih odnosih tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ravno Madžarska bo januarja prevzela poveljevanje silam Evropske unije v Bosni in Hercegovini (Eufor), katerih naloga je zagotoviti varnost in svobodo gibanja v državi.

Na Dodikove besede se je odzval bosanski zvezni minister za notranje zadeve Ramo Isak. "Če ti razglasiš neodvisnost ob 11.00, boš ob 11.01 že za rešetkami. To ti zagotavljam. Pa izvoli," je dejal po poročanju klix.ba. Dodika je pozval, naj z razglasitvijo neodvisnosti nikar ne čaka na Schmidtovo potezo. 

"Bodi pogumen in poskusi, čeprav ti ne bo uspelo, ali pa nehaj zastrupljati bosanskohercegovsko družbo in sejati strah, sovraštvo, razdor in nestrpnost. Ti, Milorad, ne boš ničesar razglasil. Samo tebe lahko razglasimo. In to za krivega. Krivega storitve hudih kaznivih dejanj po kazenskem zakoniku Bosne in Hercegovine," je dejal Isak.
Aleksander Zaldostanov
Novice Putinovi Peklenski angeli na Balkanu
Milorad Dodik
Novice Dodik o veliki Srbiji in Sloveniji
Milorad Dodik
Novice Je to načrt za zrušitev Dodika z oblasti?
Ne spreglejte