Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2015,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Sirija Irak

Sobota, 14. 3. 2015, 13.29

8 let

Direktor Cie: ZDA si ne želijo padca režima v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Direktor ameriške obveščevalne agencije Cie John Brennan je dejal, da si ZDA ne želijo nenadzorovanega padca režima v Siriji, saj bi to Islamski državi (IS) omogočilo, da bi prevzela oblast.

"Skrajni elementi" so v nekaterih delih Sirije zdaj v vzponu, je v petek v New Yorku opozoril Brennan.

ZDA so po besedah direktorja Cie upravičeno zaskrbljene nad tem, kdo bi lahko zamenjal sirskega predsednika Bašarja al Asada, če njegova vlada pade. Džihadisti IS kot tudi drugih skrajnih skupin, med njimi Al Kaide, namreč postajajo ponekod v Siriji vse močnejši, je dejal Brennan.

"Pomembno je podpreti tiste sile znotraj sirske opozicije, ki niso skrajne" "Zadnja stvar, ki si je želimo, je, da bi jim dovolili vstopiti v Damask," je na dogodku v organizaciji neodvisne ameriške organizacije Svet za zunanje zadeve (CFR) dejal Brennan. Tega si ne želijo niti ZDA kot tudi ne Rusija, koalicijske sile in države v regiji, je še dodal.

Zato je po besedah prvega moža Cie pomembno podpreti tiste sile znotraj sirske opozicije, ki niso skrajne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brennan je ob tem opozoril tudi na grožnjo, ki jo pomeni IS z izkoriščanjem družbenih omrežij za širjenje svoje ideologije in novačenje ljudi, kar je novo v primerjavi s prejšnjimi terorističnimi organizacijami, še navaja AFP.

Na vprašanje o morebitnem sodelovanju ZDA in Irana, ki sicer tradicionalno veljata za nasprotnika, v boju proti IS, pa je Brennan dal vedeti, da državi v boju proti džihadistom sodelujeta prek iraških partnerjev.

Iraške sile pričakujejo osvoboditev Tikrita v treh dneh Iraške sile, ki so bojujejo proti pripadnikom IS za strateško pomembno mesto Tikrit, bodo to mesto osvobodile v roku treh dni, je danes sporočil vodja iraških milic Karim al Nuri. Iraški šiiti, ki jih podpira Iran, so sicer kritični do podpore ZDA, ki po njihovem mnenju niso izpolnile svojih obljub o pomoči Iraku.

Po besedah al Nurija, ki je vodja milic Badr in hkrati tiskovni predstavnik prostovoljcev Ljudskih enot za mobilizacijo, ne bodo potrebovali več kot 72 ur, da preženejo preostale borce IS iz Tikrita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prostovoljci ljudskih enot so sicer večji del sil, ki sodelujejo v operaciji osvoboditve Tikrita skupaj s pripadniki iraške vojske, policije in plemenskimi skupinami. V središču Tikrita se bojuje še okoli 60 ali 70 borcev IS, ki so obkroženi z vseh strani, je za AFP nedaleč od Tikrita razkril al Nuri.

Ne spreglejte