Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
20.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropska komisija begunci kriza Sredozemlje

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 20.23

7 let, 12 mesecev

Deset točk EU za ukrepanje kot odziv na krizo v Sredozemlju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je v Luksemburgu na skupnem zasedanju zunanjih in notranjih ministrov EU predstavila načrt v desetih točkah za ukrepanje v odziv na krizo z begunci v Sredozemlju.

Zunanji in notranji ministri so načrt podprli, v četrtek bodo o njem na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali voditelji članic EU.

Evropska komisija bo maja predstavila celovito evropsko strategijo o migracijah za reševanje strukturnih problemov, danes potrjeni načrt v desetih točkah pa predvideva takojšnje ukrepanje.

Prva točka predvideva krepitev že obstoječih skupnih operacij v Sredozemlju Triton in Pozejdon s povečanjem finančnih sredstev in razširitvijo področja delovanja.

Drugi ukrep se nanaša na sistematična prizadevanja za zaseg in uničenje plovil, ki jih uporabljajo tihotapci z ljudmi, ter na ukrepanje proti tihotapcem v Sredozemlju po vzoru pomorske operacije Atalante ob somalijski obali.

Tretja točka predvideva redna usklajevanja in tesno sodelovanje obstoječih agencij Europol, Frontex, Evropskega azilnega podpornega urada (EASO) in Eurojust pri zbiranju informacij o delovanju tihotapcev in sledenju njihovim financam.

Četrti ukrep predvideva, da EASO napoti ekipe v Italijo in Grčijo za pomoč pristojnim službam pri obravnavi prošenj za azil.

Peti ukrep predvideva zagotovitev odvzema prstnih odtisov vseh migrantov.

Šesta točka predvideva preučitev možnosti za vzpostavitev mehanizma za nujno premestitev beguncev oziroma migrantov.

Sedma točka se nanaša na prostovoljni pilotski projekt EU za preselitev beguncev oziroma migrantov, vključno z zagotovitvijo določenega števila mest osebam, ki potrebujejo zaščito.

Osmi ukrep predvideva vzpostavitev novega programa za hitro vračanje nezakonitih migrantov, ki naj bi ga usklajevala agencija za upravljanje zunanje meje Frontex.

Deveta točka se nanaša na sodelovanje z državami okoli Libije in krepitev pobud, povezanih z Nigrom.

Deseti ukrep pa predvideva namestitev uradnikov za zvezo za priseljevanje v ključnih tretjih državah za zbiranje obveščevalnih podatkov o migracijskih tokovih in krepitev vloge delegacij EU po svetu.

Ne spreglejte