Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
21.11

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ZDA proračun migranti spor

Sreda, 7. 2. 2018, 21.11

6 let, 2 meseca

Demokrati in republikanci v senatu do dogovora o dvoletnem proračunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Chuck Schumer in Mitch McConnell | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja republikanske večine v ameriškem senatu Mitch McConnell je sporočil, da je z demokratskim kolegom Chuckom Schumerjem dosegel dogovor o dvoletnem financiranju dela vladnih agencij, ki omogoča uresničevanje nekaj prednostnih nalog obeh sprtih strani. Republikanci bodo dobili več denarja za vojsko, demokrati pa za svoje zahteve.

Zaradi omenjenega dogovora se bo morala proračunska poraba v ZDA v letih 2018 in 2019 povečati za okrog 300 milijard dolarjev. Okrog 150 milijard bo šlo za vojsko, preostalo pa za demokratske prioritete, na primer odpis pretiranih dolgov.

Demokrati in republikanci naj bi bili blizu dogovora tudi o nujnem povišanju meje javnega dolga in 81 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči za odpravo škode zadnjih velikih neurij. Mejo javnega dolga bi obe stranki radi povišali, da bo zdržala vsaj do novembrskih kongresnih volitev.

Demokrati nezadovoljni zaradi negotovega statusa mladoletnih nezakonitih priseljencev

Začasni zakon o financiranju vladnih agencij poteče 8. februarja, predstavniški dom pa je že potrdil predlog za nov podaljšek, in sicer do 23. marca, za Pentagon pa do 30. septembra. V senatu poskušajo republikanci in demokrati doseči dogovor o dveh letih, s čimer bi se izognili rednim grožnjam o prekinitvi financiranja oziroma zaprtja vlade, kot se je to nazadnje zgodilo januarja letos.

Kljub optimizmu senata je tu še nekaj negotovosti. Demokratska baza se počuti izdano, ker se njihovi predstavniki v senatu odpovedujejo edinemu vzvodu pritiska na večinsko stranko, da uredi status nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi lahko ugovarja, kolikor želi, vendar nima nobene moči, da bi preprečila ukrepe predstavniškega doma, kjer je za popolno oblast dovolj le glas večine. Njeni ugovori pomenijo le spor znotraj demokratske stranke, ki pa si ga pred novembrskimi kongresnimi volitvami ne želi.

Položaj bi lahko zapletli skrajni republikanci in Trump

Medtem demokrat Schumer drži vodjo senatne večine, republikanca McConnella, za besedo, ki jo je dal pred prekinitvijo zadnjega zaprtja vlade, da bo pohitel z razpravo o zaščiti priseljencev. Zadnjo želijo v senatu opraviti brez proračunskih prepirov.

Skoraj 80 odstotkov Američanov je naklonjenih ureditvi statusa tako imenovanih sanjačev in tudi predsedniku Donaldu Trumpu se ne mudi z izgoni mladoletnih nezakonitih priseljencev. Vendar pa je vprašanje treba rešiti do 5. marca, ko sanjačem poteče zaščita, kar je lani sklenil Trump z izvršnim ukazom, da prisili kongres v stalno rešitev.

V predstavniškem domu lahko pri proračunu delajo težave skrajni republikanci, ki bodo ugovarjali povečanju porabe. Potem je tu še nikoli predvidljivi Trump, ki sproti spreminja stališča in bo dogovor potrdil le, če ne bo v njem nič, kar bi motilo njegovo volilno bazo.

Ne spreglejte