SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Del Nigerijcev zaradi tehničnih težav znova na volišča

3

termometer

Ponekod v Nigeriji se danes nadaljujejo splošne volitve, potem ko so sobotno glasovanje zaznamovali tehnične težave in napadi skrajne islamistične skupine Boko Haram.

Med tistimi, ki v soboto zaradi zapletov z novo tehnologijo za preverjanje biometričnih podatkov niso mogli oddati glasu, je bil tudi nigerijski predsednik Goodluck Jonathan.

Zaradi tehničnih težav so se odločili volitve podaljšati za 24 ur, prvi izidi pa naj bi bili znani v ponedeljek ali torek. Glasovanje po navedbah nacionalne volilne komisije ponavljajo le na okoli 300 od skupno 150 tisoč volišč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve spremljale številne težave Jonathanova Ljudska demokratska stranka (PDP) je zaplete, ki so se vrstili po vsej državi, označila za "veliko nacionalno sramoto" in še en argument v prid njenemu nasprotovanju tehnološkim novotarijam. Jonathan je sicer v soboto na koncu le lahko glasoval, le da so ga morali namesto z novim aparatom identificirati ročno.

Muhammad Buhari, musliman s severa, ki je glavni izzivalec Jonathana, kristjana z juga države, na tokratnih volitvah, je medtem uporabo nove tehnologije za preverjanje biometričnih osebnih izkaznic volivcev podprl.

Poleg omenjenih zapletov pa so sobotno glasovanje spremljale tudi druge težave. Že začelo se je s precejšnjimi zamudami, saj so volilni uradniki in materiali na številna volišča prihajali občutno po predvideni 8. uri po srednjeevropskem času ali pa sploh ne.

Poleg tega so volitve potekale v senci strahu napadov Boka Harama Ta skrajna skupina, ki je pred kratkim prisegla zvestobo Islamski državi, je že v petek v kraju Buratai obglavila 23 ljudi, v soboto pa je bilo v različnih incidentih ubitih najmanj sedem ljudi, poroča AFP.

A ne glede na to velja ocena, da so volitve tokrat na srečo minile relativno mirno – glede na zgodovino Nigerije, kjer je bilo na primer v povolilnem nasilju leta 2011 ubitih okoli tisoč ljudi.

Letošnje volitve v najštevilčnejši afriški državi sicer veljajo za najbolj odmevne od neodvisnosti države, potekajo pa v luči endemične korupcije in gospodarskih težav ter nasilja Boko Harama. Zaradi zadnjega tudi potekajo šest tednov pozneje, kot je bilo sprva načrtovano. Poznavalci napovedujejo tesen boj med aktualnim predsednikom in Buharijem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin