Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
15. 1. 2019,
8.43

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

stavka letališče Frankfurt München letalski promet Adria Airways Fraport

Torek, 15. 1. 2019, 8.43

5 let, 3 mesece

Če danes začenjate svoj polet v Nemčiji, vas ne čaka prijeten dan

Stavka na frankfurtskem letališču: kako to vpliva na potnike iz Slovenije? #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Zaposleni na varnostnih pregledih so ob dveh zjutraj začeli opozorilno stavko, ki je zaradi številnih odpovedi prizadela 220 tisoč potnikov.

Upravitelj frankfurtskega letališča Fraport (ki ima v lasti tudi ljubljansko letališče) je že pred začetkom stavke dveh nemških sindikatov (DBB in Verdi) odpovedal skoraj polovico od vseh za danes načrtovanih poletov.

Potnike v tranzitu bo prizadelo precej manj

V svojem tvitu so opozorili, da varnostnih pregledov zunaj tranzitnega območja ne bo do konca opozorilne stavke, to je do 20. ure, in da potniki, ki začenjajo svoje potovanje v Frankfurtu, ne bodo mogli priti na svoje polete.

Potnikov, ki svojega potovanja ne začenjajo v Frankfurtu, temveč tam le prestopajo z enega letala na drugo, teh je približno tri petine, stavka osebja na varnostnih pregledih ne bo neposredno prizadela, če ne bodo zapustili tranzitnega območja in če njihov polet ne bo odpovedan (ker bo večina potnikov začela pot na stavkajočem nemškem letališču).

Popoldanski polet iz Ljubljane v Frankfurt in povratni v Ljubljano odpovedana, večerna poleta v München in Frankfurt (za zdaj) brez sprememb

Jutranja poleta slovenskega prevoznika Adria Airways proti Münchnu in Frankfurtu z rednim odhodom ob sedmi uri sta poletela do minute natančno ter oba po voznem redu poletela tudi nazaj proti Sloveniji.

Pri vrnitvi v Slovenijo so zaradi razsežnosti stavke do letal na dopoldanskih poletih lahko prišli le tisti potniki, ki so v München oziroma Frankfurt prispeli z drugim letalom, ne pa tudi tisti, ki so v Münchnu ali Frankfurtu danes dopoldne nameravali začeti svojo pot.

Popoldanski polet iz Ljubljane v Frankfurt (JP 112) z odhodom ob 13.50 in povratni iz Frankfurta (JP 113) z rednim odhodom ob 15.55 sta odpovedana.

odpoved, Adria, stavka, Frankfurt | Foto: Fraport Foto: Fraport odpoved, Adria, stavka, Frankfurt | Foto: Fraport Foto: Fraport
Večerna poleta ne bosta (bistveno) prizadeta, ker imata predvideni odhod iz Nemčije po koncu stavke.

V novih zveznih deželah delodajalci predlagali počasnejšo rast plač

Stavka podpira zahteve zaposlenih za povečanje urne postavke na 20 evrov, delodajalci pa so nanje odgovorili z nižjo ponudbo.

Trenutno se plače razlikujejo v različnih delih države, od 14 evrov na uro ponekod na vzhodu države do malenkost nad 17 evrov na uro na zahodu države. Delodajalci so pripravljeni na povišanja od dva do 6,4 odstotka, poleg tega so za zaposlene v novih nemških zveznih deželah (nekdanji Nemški demokratični republiki) predlagali počasneje usklajevanje plač kot za njihove kolege v zahodnih nemških deželah (nekdanja Zvezna republika Nemčija).

Lufthansa odpovedala dve tretjini svojih poletov v Frankfurtu

Nemški nacionalni prevoznik Lufthansa je odpovedal 400 od svojih 640 povezav v Frankfurtu in 100 od 630 povezav v Münchnu. Med odpovedanimi poleti je 386 evropskih in 28 medcelinskih poletov, so pojasnili pri Lufthansi.

Poleg Frankfurta bo tokratna stavka prizadela še letališča v Münchnu, Hamburgu, Hannovru, Bremnu, Dresdnu, Leipzigu (Leipzig/Halle) in Erfurtu. Prejšnji teden so uslužbenci varnostnih pregledov stavkali na letališčih Berlin, Köln-Bonn, Düsseldorf in Stuttgart, zaradi česar so morali odpovedati več kot 800 poletov, kar je prizadelo več kot sto tisoč potnikov.

Pogajanja med sindikati in delodajalci se bodo nadaljevala predvidoma (šele) prihodnjo sredo.

kača
Novice Varnostniki letalskemu potniku iz hlač potegnili kačo
Ne spreglejte