Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2017,
8.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

trgovinski sporazum Ceta Kanada Evropska unija Evropski parlament

Sreda, 15. 2. 2017, 8.49

6 let, 6 mesecev

EP z veliko večino potrdil trgovinski sporazum med EU in Kanado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Evropski poslanci so z veliko večino potrdili trgovinski in naložbeni sporazum med EU in Kanado, znan kot Ceta. Parlament je tako prižgal zeleno luč, po kateri bo sporazum začel začasno veljati.

Glasovalo je 693 poslancev, za jih je bilo 408, 254 proti, 33 se jih je vzdržalo.

Zanj je glasovala peterica slovenskih poslancev, ki deluje pod okriljem Evropske ljudske stranke - Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin, proti pa so se izrekli Igor Šoltes, Tanja Fajon in Ivo Vajgl. 

V razpravi pred glasovanjem je bilo slišati zelo različna stališča - od tega, da bo Ceta EU omogočila vodilno vlogo v mednarodni skupnost, gospodarsko rast in krepitev blaginje državljanov, do opozoril, da je tak sporazum dober zgolj za multinacionalke.


Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je zagotovila: "Od Cete bodo imeli koristi državljani in podjetja." Poudarila je odpravo carin, dvojnih postopkov certificiranja in birokratskih postopkov ter zaščito evropskih geografskih označb.

Dodala je, da nič v sporazumu ne spodkopava pravice vlad, da urejajo zakonodajo v interesu državljanov, prav tako ne živilskih, okoljskih ali delovnih standardov. Države bodo imele še naprej pravico zagotavljati javne storitve.


Po potrditvi v EP bodo sporazum morali ratificirati še nacionalni in regionalni parlamenti članic Unije, kjer je usoda sporazuma bolj negotova.

Pogajanja o Ceti so trajala pet let, začela so se na vrhu EU in Kanade v Pragi maja 2009, končala pa v Ottawi septembra 2014. Po veliki negotovosti zaradi nasprotovanja javnosti in predvsem pomislekov belgijske regije Valonija sta strani sporazum podpisali konec lanskega oktobra.


Preberite še:


Ceta je t. i. mešani sporazum, kar pomeni, da si pristojnost nad njegovo vsebino delijo Bruselj in države članice. Voditelji držav članic EU so Ceto že potrdili, del sporazuma, ki je v izključni pristojnosti EU, pa bo začel veljati po ratifikaciji Evropskega parlamenta.

Nekateri najspornejši deli sporazuma, vključno z določili o mednarodnem arbitražnem tribunalu za investicijske spore (ICS), bodo medtem začeli veljati šele, ko oziroma če jih potrdijo nacionalni parlamenti evropskih držav.

Protestniki poslancev niso spustili v dvorano

Seja Evropskega parlamenta se je danes začela z nekajminutno zamudo, ker je pred poslopjem parlamenta potekal protest, zaradi katerega nekateri poslanci niso mogli v razpravno dvorano. Nasprotniki Cete menijo, da bo trgovinski sporazum znižal standarde in preveč moči prenesel v roke multinacionalk.

Zagovorniki medtem trdijo, da bo Ceta okrepila evropsko gospodarstvo in pomagala ustvarjati delovna mesta.

Ceta je trgovinski sporazum med Kanado in EU, ki naj bi po vzoru sporazuma med EU in Južno Korejo povečal rast trgovanja in neposrednih finančnih investicij med podpisnikoma.

Kanada je najrazvitejša država, s katero je EU do zdaj sklenila kakršenkoli trgovinski sporazum. Je 12. največja trgovinska partnerica EU, EU pa je druga največja trgovinska partnerica Kanade, takoj za ZDA. S Ceto naj bi se vrednost trgovine med partnericama povečala za več kot petino.

Ne spreglejte