Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2016,
14.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

Justin Trudeau Donald Tusk Jean-Claude Juncker Ceta

Nedelja, 30. 10. 2016, 14.53

6 let, 6 mesecev

EU in Kanada podpisali trgovinski sporazum Ceta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

EU in Kanada sta danes slovesno podpisali trgovinski sporazum Ceta. Podpis sporazuma, o katerem sta se strani pogajali sedem let, se je zgodil po zapletih s potrjevanjem v Belgiji, zaradi česar je bil odpovedan za četrtek predvideni slovesen podpis Cete. Sporazum bo odpravil večino carin in okrepil trgovino med stranema.

Sporazum so v imenu EU v Bruslju podpisali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsedujoči Svetu EU, slovaški premier Robert Fico. V imenu Kanade je Ceto podpisal premier Justin Trudeau. | Foto: Reuters Sporazum so v imenu EU v Bruslju podpisali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsedujoči Svetu EU, slovaški premier Robert Fico. V imenu Kanade je Ceto podpisal premier Justin Trudeau. Foto: Reuters

"Postavljamo mednarodne standarde, ki jih bodo morali upoštevati tudi drugi, s katerimi se pogajamo o prostotrgovinskih sporazumih, je pred podpisom dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Konec dober, vse dobro," je dodal.

Z uveljavitvijo celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma Ceta bo odpravljenih več kot 99 odstotkov carin v trgovini med EU in Kanado. Njuna trgovina naj bi se povečala za 12 milijard evrov letno, Ceta pa naj bi tudi spodbudila rast in povečala število novih delovnih mest na obeh straneh Atlantika.

Nasprotniki Cete so kritični do sporazuma ter med drugim opozarjajo na zniževanje prehranskih in okoljskih standardov, delavskih pravic in na prevlado interesov multinacionalk.

Preberite še:

-> Ceta - zlo ali korist?
-> Veste, kaj je Ceta in kaj prinaša?


Slovenija je imela pripombe glede vode

Zaradi številnih pomislekov tudi v nekaterih državah članicah EU je bila sporazumu priložena še pravno zavezujoča skupna razlagalna izjava, ki se po novem imenuje skupni razlagalni instrument. Poleg tega je bil sporazumu dodan še sveženj izjav, skupno 36, ki so jih podale Evropska komisija in posamezne članice, med njimi tudi Slovenija glede vode.

Sporazum Ceta bo začasno začel veljati po potrditvi v Evropskem parlamentu, kar naj bi se zgodilo predvidoma decembra ali januarja prihodnje leto. Nato naj bi stekel proces ratifikacije v nacionalnih parlamentih članic EU, ki bi lahko trajal leta.

Ob Ceti sta strani v okviru vrha EU in Kanade danes podpisali tudi sporazum o strateškem partnerstvu, s katerim želita poglobiti dialog in sodelovanje na zunanjepolitičnem področju.

Greenpeace: Čas je, da naše vlade prekinejo vez z lobisti korporacij

Pri mednarodni okoljevarstveni organizaciji Greenpeace ostajajo skeptični do Cete. "Potrebno bo veliko več kot le simboličen stisk rok in fotografija, da bi Evropejcem vsilili Ceto," je dejala Shira Stanton iz Greenpeacea.

Ceta po njenem mnenju verjetno ne bo preživela demokratičnega in pravnega preverjanja v okviru ratifikacijskih procesov v državah članicah, ki bodo sledili v prihodnjih mesecih. "Čas je, da naše vlade prekinejo vez z lobisti korporacij in preoblikujejo trgovinsko politiko na način, da bo spoštovala demokracijo in podpirala javni interes," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kako so potekala pogajanja in kakšne koristi naj bi prinesla Ceta:

 

 

 

Ne spreglejte