SiolNET. Novice Svet
3,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji svetovalec Borisa Johnsona razkril, kaj je želel storiti britanski premier

3,54

termometer

Boris Johnson
Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson se je lani jeseni, ko so začele okužbe z novim koronavirusom na Otoku hitro naraščati, močno upiral zaprtju javnega življenja, saj je ocenjeval, da zaradi bolezni covid-19 načeloma umirajo le ljudje, starejši od 80 let. To in še marsikaj drugega je medijem razkril Dominic Cummings, nekdanji Johnsonov svetovalec.

Kot je še povedal v svojem prvem televizijskem intervjuju na štiri oči, se je Johnson na začetku pandemije želel srečati s 95-letno kraljico Elizabeto II., čeprav se je ravno takrat že nakazovalo, da se novi koronavirus širi med zaposlenimi v njegovem kabinetu. Takrat so tudi oblasti državljanom, še posebej starejšim, svetovale, naj se izogibajo nenujnim stikom.

Cummings, ki britanski vladi pripisuje odgovornost za tisoče smrtnih primerov, do katerih je prišlo zaradi novega koronavirusa, je z javnostjo tudi delil vsebino sporočil, ki naj bi jih Johnson oktobra lani poslal sodelavcem. V enem od njih naj bi se premier šalil, da lahko starejši ljudje "dobijo covid in živijo dlje", saj je večina umrlih zaradi te bolezni presegla pričakovano življenjsko dobo.

Emmanuel Macron Novice Francija v boj s četrtim valom: kazni za podjetja od 1.500 evrov

Raje, da koronavirus pomete po državi, kot da uniči gospodarstvo

Dominic Cummings Dominic Cummings Foto: Reuters Samemu Cummingsu naj bi tudi poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da ne naseda več pretiravanju glede preobremenjenosti sistema javnega zdravja NHS in da bi raje pustil, da koronavirus "pomete po državi", kot pa da uniči gospodarstvo.

Johnson je nato ponovno ustavitev javnega življenja razglasil konec lanskega oktobra, po mnenju mnogih pa bi jo moral že prej.

Deli Cummingsovega intervjuja za britanski BBC so bili objavljeni že danes, v celoti pa bo objavljen v torek. Tiskovni predstavnik Johnsona se je sicer že odzval in zatrdil, da je premier "sprejel vse potrebne ukrepe za reševanje življenj, pri čemer so ga vodili najboljši znanstveni nasveti".

Opozicijski laburisti pa so že ocenili, da Cummingsova razkritja pomembno krepijo argumente za uvedbo javne preiskave in predstavljajo "dodatni dokaz, da je premier s svojimi večkratnimi napakami škodil javnemu zdravju".

Spomladi dvignil veliko prahu s potovanjem

Cummings, ki je stal za kampanjo za izstop Velike Britanije iz EU, sicer velja za precej kontroverznega in bojevitega politika. S položaja svetovalca britanske vlade je odstopil novembra lani, njegov odhod pa je sovpadal s koncem prehodnega obdobja po brexitu.

Veliko prahu je Cummings dvignil lansko pomlad, ko je med karanteno s svojo družino odpotoval na drugo stran države, pri čemer naj bi kršil stroge zajezitvene ukrepe, pri oblikovanju katerih je sodeloval tudi sam. Cummings in njegova žena sta takrat že imela simptome bolezni covid-19. Njegova dejanja so bila deležna zgražanja javnosti, a je odstop zavračal.

Po odstopu je letos že vsaj dvakrat močno obremenil Johnsona in vlado glede ukrepanja v boju s pandemijo − najprej na eksplozivnem zaslišanju pred parlamentarnim odborom, ki preiskuje vladne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu, kasneje pa še v zapisu na svojem blogu. Kritiki mu sicer očitajo, da mu številnih obtožb ni uspelo podpreti z dokazi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin