SiolNET. Novice Svet
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Croatia Airlines bo stavkajočim znižala plače in ukinila poletne dopuste

0,25

termometer

Croatia Airlines
Foto: Reuters

Uprava hrvaške letalske družbe Croatia Airlines je danes napovedala, da bo zaradi stavke, ki so jo sindikati napovedali za ponedeljek, ukinila poletne dopuste. Stavkajočim bodo sorazmerno znižali plače in dodatke. Sindikate so četrtek pozvali k nadaljevanju pogajanj o kolektivni pogodbi.

Sindikat v Croatia Airlines je v sredo napovedal, da bo v ponedeljek ob 6. uri začel stavko, ker se z upravo ni uspel dogovoriti o novi kolektivni pogodbi. Napovedali so, da bodo stavkali do izpolnitev zahtev ali pa do odločitve sindikatov, da bodo stavko ustavili. Želijo višje plače, podaljšanje veljavnosti kolektivne pogodbe in manj nadur.

croatia airlines Novice Croatia Airlines sredi sezone v stavko

V upravi pravijo, da so zaradi stavke k izrednim ukrepom prisiljeni

Iz uprave letalskega prevoznika, ki je v 100-odstotni lasti hrvaške države, so danes odgovorili, da so zaradi napovedi stavke prisiljeni k izrednim ukrepom, da bi zmanjšali škodljive posledice stavke, ki naj bi se začela med osrednjo turistično sezono.

Napovedali so, da po začetku stavke ne bodo veljali že dogovorjeni dopusti za julij in avgust ter da bodo med stavko nadrejeni neposredno določali konkretne delovne naloge zaposlenim, vključno z nadurami. Stavkajočim nameravajo tudi ustrezno znižati plače.

Pojasnili so, da nimajo dodatnih 53 milijonov kun (7,2 milijona evrov), ki bi jih morali izplačati, da bi zadovoljili zahteve sindikatov. Ponovili so, da so sindikati dvakrat zavrnili ponudbo uprave o zvišanju plač za 2,5 odstotka ter izplačila regresa in božičnice.

državni zbor parlament Posel danes Korupcija, ki se je lahko bojimo: kdo nam piše zakone in reže kruh?

Sindikat je hrvaško vlado že večkrat prosil naj ukrepa

Z namenom, da bi normalizirali stanje, so pozvali predstavnike vseh sindikatov v družbi, da bi v četrtek nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi.

V sindikatu so po napovedi stavke zatrdili, da v aktualni upravi nimajo resnega sogovornika in da so v letu dni izčrpali vse možnosti za kakršenkoli dogovor. Po junijski prekinitvi pogajanj so poudarili, da je družba postala žrtev katastrofalne poslovne politike in da zaradi vrste odpovedanih poletov in najema letal drugih prevoznikov trpi milijonske izgube.

Sindikat je hrvaško vlado večkrat prosil, naj ukrepa, predvsem z imenovanjem nove redne uprave. V Banskih dvorih pa poudarjajo, da je edina rešitev pridobitev strateškega partnerja, ki pa ga zaenkrat ni na vidiku.

Marjan Šarec Novice Šarec po pogajanjih zanikal nesoglasja med SD in NSi #video Zmago Jelinčič Novice Bo Jelinčič potopil desno koalicijo, še preden je nastala?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin