Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2022,
9.26

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

3

Natisni članek

energija posoda Črna gora

Sobota, 17. 9. 2022, 9.26

1 leto, 7 mesecev

Črnogorska vlada državljanom: Priporočamo kuhanje v pokritih posodah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

3

posoda, lonci | Priporočila med drugim vključujejo tudi ugašanje luči, ko se v prostoru nihče ne zadržuje, tiskanje le nujno potrebnih dokumentov v potrebnem številu izvodov ter dosledno izklapljanje računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav po uporabi. | Foto Getty Images

Priporočila med drugim vključujejo tudi ugašanje luči, ko se v prostoru nihče ne zadržuje, tiskanje le nujno potrebnih dokumentov v potrebnem številu izvodov ter dosledno izklapljanje računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav po uporabi.

Foto: Getty Images

Črnogorska vlada, ki opravlja tekoče posle, je ta teden sprejela predlog priporočil državnim institucijam, lokalnim samoupravam in državljanom za zmanjšanje porabe električne energije. Med drugim priporoča kuhanje v posodah, pokritih s pokrovi, hojo po stopnicah namesto uporabe dvigala in zamenjavo običajnih žarnic z LED-sijalkami.

Lokalne oblasti vlada poziva, naj javno razsvetljavo zmanjšajo na minimalno varnostno še sprejemljivo raven in preidejo na LED-žarnice. Enako velja za organe državne uprave, vsem vlada priporoča tudi ogrevanje prostorov na največ 20 stopinj Celzija - izjema so bolnišnice, socialnovarstveni zavodi, vrtci in šole, poročanje črnogorskih medijev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Novice Poniževanje? Putina so pred novinarji pustili čakati vsi njegovi "prijatelji".

Priporočajo tudi ugašanje luči

Priporočila vključujejo tudi ugašanje luči, ko se v prostoru nihče ne zadržuje, tiskanje le nujno potrebnih dokumentov v potrebnem številu izvodov ter dosledno izklapljanje računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav po uporabi.

Elektrooperaterjem vlada priporoča, da izdelajo načrt varčevanja z električno energijo. Javne medije je vlada pozvala k predvajanju promocijskih vsebin, ki bodo državljane poučevale o energetski učinkovitosti in racionalni rabi energije.

Gospodinjstvom pa za zmanjšanje rabe elektrike in toplote vlada priporoča segrevanje vode v bojlerjih na največ 60 stopinj Celzija, izkoriščanje sonca za osvetljevanje in ogrevanje čez dan, ponoči pa spuščanje rolet in zagrinjanje zaves. Državljanom vlada na srce polaga še, naj ne prekrivajo grelnih teles z oblačili ali pohištvom, naj pomivalni in pralni stroj uporabljajo le, ko sta polna, ter se izogibajo sušenju perila v sušilnih strojih.

Tone Kajzer
Novice Pahor o odpoklicu Kajzerja s Fajonovo v torek v ZDA
Poplavljena reka Kolpa
Novice Kolpa poplavlja, Osilnica odrezana od preostale Slovenije #foto
Ne spreglejte