Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2015,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleksis Cipras Grčija IMF dolg

Petek, 19. 6. 2015, 11.15

8 let

Cipras: Grčija ne more sprejeti varčevalnih predlogov EU in IMF (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izstop Grčije iz območja evra bi po mnenju grškega premierja Aleksisa Ciprasa pomenil tudi konec območja evra.

Medtem ko se grška vlada intenzivno pripravlja na ponedeljkov vrh območja evra, ki bi lahko bil odločilen za Grke, pa bo v ponedeljek Evropska centralna banka (ECB) odločala o povečanju izrednih likvidnostnih sredstev za grške banke.

Čas se izteka Cipras je v pogovoru za avstrijski časnik Kurier poudaril, da Grčija ne more sprejeti varčevalnih predlogov EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), saj bi to uničilo njeno gospodarstvo.

Grčiji se počasi izteka čas za sklenitev dogovora z mednarodnimi posojilodajalci o nadaljnji pomoči, saj mora do konca meseca, če se želi izogniti bankrotu, IMF povrniti 1,6 milijarde evrov. Grška vlada je sporočila, da delajo na tem, da bi bil ponedeljkovo srečanje uspešno.

Beg kapitala: varčevalci iz bank vzeli tri milijarde evrov Medtem narašča strah zaradi stabilnosti grških bank, saj so številni varčevalci v zadnjem tednu iz njih vzeli več milijard evrov, piše britanski BBC. Po nekaterih ocenah kar tri milijarde evrov.

Grške banke so odvisne od financiranja ECB, vendar osrednja denarna ustanova v območju evra grških obveznic ne sprejema več kot zavarovanje za posojila v rednih operacijah refinanciranja. Grške banke se tako zdaj zanašajo na mehanizem ELA (povečanje maksimalnega obsega nujne likvidnostne pomoči), ki pa je dražji od rednih operacij refinanciranja.

Pozivamo grško vlado, naj sprejme dogovor Britanski finančni minister George Osborne je po še enem sestanku Grčije in posojilodajalcev brez dogovora o reformah poudaril, da se je treba pripraviti na najslabše. "Upamo na najboljše, a zdaj moramo biti pripravljeni na najslabše," je dejal.

V grški krizi bije zadnja ura, pozivamo grško vlado, naj sprejme dogovor, preden bo prepozno, je poudaril Osborne.

Ne spreglejte