SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Chelsea Manning spet na prostosti

0,21

termometer

Chelsea Manning
Chelsea Manning so izpustili iz zapora. Foto: Reuters

Ameriški zvezni sodnik Anthony Trenga je v četrtek izpustil iz zapora nekdanjo vojakinjo Chelsea Manning, ki jo je maja lani sam poslal v zapor, ker ni hotela pričati pred veliko poroto, ki je preiskovala WikiLeaks. Sodnik je sicer Manningovi odredil 256 tisoč dolarjev denarne kazni.

Chelsea Manning lani ni hotela pričati in sodnik jo je poslal v zapor, dokler si ne premisli. To se ni zgodilo, ampak se je prej razpustila velika porota in razloga za nadaljevanje njenega priprtja ni bilo več, poroča STA.

Tožilci lahko sicer znova skličejo veliko poroto, a Manningova ne bo smela znova v zapor, saj je dokazala, da je to ni prepričalo o pričanju. Ameriška zakonodaja namreč omogoča zapiranje prič, vendar ne za kazen, ampak le kot prisilno sredstvo, da bi pričale.

Julian Assange Novice Protesti pred obravnavo za izročitev Assangea #foto

Manningova je bila obsojena na 35 let zapora, a jo je Obama pomilostil

Chelsea Manning je bila pred leti obsojena na 35 let vojaškega zapora, ker je WikiLeaksu leta 2010 predala ogromno dokumentov Pentagona o iraški in afganistanski vojni ter diplomatskih depeš State Departmenta.

Nekdanji predsednik Barack Obama jo je, preden je končal svoj drugi mandat, leta 2017 izpustil iz zapora po sedmih letih odslužene kazni. Manningova je v Iraku služila kot vojaški obveščevalec Bradley Manning, kasneje pa spremenila spol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin