Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2021,
8.35

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

6

Natisni članek

COVID-19 okužba Koronavirus ZDA

Petek, 26. 2. 2021, 8.35

3 leta, 1 mesec

Orban bi se rad cepil s kitajskim cepivom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

6

Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban bi se proti covid-19 rad cepil s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm. | Foto Reuters

Madžarski premier Viktor Orban bi se proti covid-19 rad cepil s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban se namerava proti okužbi z novim koronavirusom zaščititi s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm. Če bo Orban prišel na vrsto za cepljenje ta ali naslednji konec tedna, bo po poročanju madžarskih medijev lahko prejel odmerek prej omenjenega kitajskega cepiva.

20:01

Cepljenje v Srbiji

16:34

Razmere na Japonskem

16:33

Putin in Kurz o cepivu

13:57

Izrael: Cepili polovico ljudi

13:16

Sodišče pritrdilo vladi

11:36

Dodatni ukrepi v Estoniji

10:40

Portugalska podaljšala ukrepe

10:38

Cepljenje tudi v Južni Koreji

10:37

Kitajska odobrila dve cepivi

  • 20:01

    Cepljenje v Srbiji

    V Srbiji, kjer so proti covidu-19 cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom že več kot pol milijona, število novih okužb z novim koronavirusom ostaja visoko. Zato bodo v državi uvedli nove omejitve, ki bodo zaenkrat veljale konec tedna.

    Epidemiologinja in članica kriznega štaba Darija Kisić Tepavčević je na novinarski konferenci kriznega štaba povedala, da so v državi s sedmimi milijoni prebivalcev doslej cepili skoraj 1,4 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom 507.000.

    V zadnjih 24 urah so potrdili 3339 novih okužb z novim koronavirusom, od tega kar 1003 v prestolnici Beograd. Večje število novih okužb so potrdili še v Nišu (194), Novem Sadu (139), Kraljevu (104) in Kragujevcu (101), drugod pa manj, vendar so nove okužbe ugotovili po vsej državi, je povedala.

    Naraslo pa je število smrti med bolniki. V zadnjih 24 urah je umrlo 16 bolnikov s covidom-19, skupno 4414. V bolnišnicah se jih trenutno zdravi 3876. Darija Kisić Tepavčević je ob tem dejala, da je zaostritev ukrepov nujna, saj so se ljudje začeli sproščati, kar se kaže v številu novih okužb. Skrajni čas je, da so ljudje maksimalno odgovorni, je dejala in napovedala poostren nadzor spoštovanja ukrepov.

    Povedala je, da bodo konec tedna gostinski lokali odprti med 6. in 14. uro, ne glede na to, ali imajo zunanje terase. Po tej uri bo dovoljena samo dostava na dom. Med delovniki so gostinski obrati lahko odprti do 20. ure.

    V smučarskih središčih, ki so v zadnjem času žarišča okužb, bodo konec tedna hrano in pijačo lahko ponujali le na terasah. V hotelih pa bodo po 14. uri lahko obroke in pijačo nudili samo gostom hotelov.

    Tudi trgovski centri, nenujne trgovine, fitnes centri in stavnice bodo konec tedna lahko odprti samo od 6. do 14. ure. Kozmetični in frizerski saloni ter obrtniške delavnice pa so lahko odprte od 6. do 20. ure, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

    Iz poročanja tujih tiskovnih agencij ni jasno, ali bodo omenjeni ukrepi veljali samo ta konec tedna. Tanjug je še pred novinarsko konferenco poročal, da se bo krizni štab znova sestal v ponedeljek, ko bo ocenil učinek ukrepov, poroča STA.

  • 16:34

    Razmere na Japonskem

    Japonska bo zaradi izboljšanja epidemiološke slike v nekaterih prefekturah predčasno odpravila izredne razmere, ki so v veljavi zaradi novega koronavirusa. V določenih, tudi v Tokiu, pa ostajajo v veljavi, je danes sporočil japonski premier Yoshihide Suga.

    Izredne razmere, ki pomenijo blažje ukrepe od strogih omejitev javnega življenja v drugih državah, trenutno veljajo v desetih japonskih prefekturah. Po prvotnih načrtih naj bi se iztekle 7. marca, a jih bodo ponekod odpravili en teden prej.

    "Odločil sem se, da izredne razmere v šestih prefekturah odpravimo 28. februarja," je povedal Suga na novinarski konferenci. V drugih, tudi na širšem območju Tokia, medtem ostajajo v veljavi. "Na širšem območju Tokia število novih okužb upada. Vendar pa se tamkajšnji zdravstveni sistem še vedno spopada s težavami," je pojasnil premier.

    Izrazil je željo, da bi ukrepi preprečili širjenje okužb, da bi lahko 7. marca povsod odpravili izredne razmere. Vendar pa Suga in tudi strokovnjaki, ki svetujejo vladi, niso želeli izključiti možnosti, da bi ta ukrep na širšem območju Tokia veljal še dlje, kot je predvideno.

    Japonska, kjer so pretekli teden začeli tudi cepljenje proti koronavirusu, je sicer pod drobnogledom mednarodne javnosti, saj so vse bližje poletne olimpijske igre, ki naj bi se v japonski prestolnici začele 23. julija. Potekati bi sicer morale že lani poleti, a so jih zaradi pandemije preložili, piše STA.

  • 16:33

    Putin in Kurz o cepivu

    Ruski predsednik Vladimir Putin in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta se danes po telefonu dogovorila, da njuni državi začneta pogovore o dobavi in skupni proizvodnji ruskega cepiva Sputnik V, so sporočili iz Kremlja. V kanclerjevem uradu so medtem povedali zgolj, da sta govorila o možnosti dobave Sputnika po odobritvi v Evropski uniji.

    "Podrobno sta govorila o soočanju s širjenjem koronavirusa, vključno z možnostjo dobave ruskega cepiva Sputnik V Avstriji in vzpostavitve skupne proizvodnje," so zapisali v uradu ruskega predsednika. Pobuda za telefonski pogovor je prišla z avstrijske strani, so dodali.

    Tiskovni predstavnik avstrijskega kanclerja je medtem povedal, da sta voditelja med drugim govorila o odobritvi ruskega cepiva v Evropski uniji. "Kurz in Putin sta govorila o morebitni dobavi Sputnika po odobritvi Evropske agencije za zdravila (EMA)," je dodal.

    Kurz je sicer že v začetku februarja dejal, da bi v Avstriji lahko omogočili proizvodnjo cepiva proti koronavirusu iz Rusije in Kitajske. Vendar pa je pogoj za to, da je cepivo pred tem odobreno za uporabo v Evropski uniji.

    Zanimanje za rusko cepivo, ko bo to odobreno v EU, je izrazilo tudi več drugih članic povezave. Madžarska pa ga je že odobrila in z njim tudi začela cepiti. Po navedbah ruskih oblasti so ga registrirali v 35 državah, piše STA.

  • 13:57

    Izrael: Cepili polovico ljudi

    V Izraelu so od začetka cepljenja proti covid-19 decembra lani z vsaj enim odmerkom do zdaj cepili polovico prebivalcev, je razvidno iz današnjih podatkov tamkajšnjega ministrstva za zdravje. S prvim odmerkom so cepili okoli 4,7 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom okoli 3,3 milijona, poroča STA.

    Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja načrtuje cepljenje najmanj 6,2 milijona prebivalcev. Izrael ima 9,29 milijona prebivalcev. Kar 30 odstotkov je mlajših od 16 let, ki se s cepivi, ki so zdaj na voljo, ne morejo cepiti. Kljub velikemu številu cepljenih ostaja dnevno število okužb z novim koronavirusom v Izraelu visoko. V zadnjih 24 urah so potrdili 3.782 novih okužb, poroča STA.

  • 13:16

    Sodišče pritrdilo vladi

    V ostri pravni bitki glede nočne prepovedi gibanja, ki so jo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pred kratkim uvedli na Nizozemskem, je prizivno sodišče pritrdilo argumentom nizozemske vlade. Odločilo je, da ima uvedba policijske ure zakonito pravno podlago, in s tem razveljavilo drugačno sodbo sodišča nižje stopnje.

    Na prvi stopnji je sodnik pred desetimi dnevi ocenil, da vlada ni dokazala posebnih okoliščin, ki so potrebne za uvedbo ukrepa, kot je policijska ura, brez odobritve v obeh domovih parlamenta. Vlada se je na to odločitev pritožila, nakar je prizivno sodišče še isti dan začasno ustavilo uresničitev prvostopenjske sodbe, ki je terjala odpravo policijske ure.

    Zdaj je prizivni sodnik sprejel še končno odločitev, in sicer da je spričo teže pandemije tudi tovrstna omejitev temeljnih pravic, kot je pravica gibanja, upravičena, razumna in sorazmerna, poroča STA.

  • 11:36

    Dodatni ukrepi v Estoniji

    Estonija je zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaostrila ukrepe za zajezitev epidemije, je v četrtek sporočila estonska premierka Kaja Kallas. Med drugim so po novem prepovedani dogodki v zaprtih prostorih, zapirajo pa se centri za kulturne in prostočasne dejavnosti, ki so bili do zdaj odprti ob določenih omejitvah, poroča STA.

    V tej baltski državi, ki ima 1,3 milijona ljudi, so v četrtek potrdili 1.154 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ima Estonija trenutno eno najvišjih stopenj okužb v Evropi. Do zdaj so v državi potrdili skoraj 62 tisoč primerov okužbe, za boleznijo covid-19 pa je umrlo je 567 bolnikov.

  • 10:40

    Portugalska podaljšala ukrepe

    Portugalski parlament je v četrtek izredne razmere zaradi epidemije covid-19 podaljšal do 16. marca. Epidemiološke razmere v državi so se sicer bistveno izboljšale. Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa je dvotedensko podaljšanje izrednih razmer, ki med drugim vključujejo strogo policijsko uro, zahteval po pogovoru z vlado.

    Na Portugalskem so v četrtek potrdili 1.160 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so še 28. januarja zabeležili rekordnih več kot 16.400 okužb. V četrtek je umrlo 49 bolnikov s covid-19, kar je najmanj v enem dnevu od 7. novembra lani. Izboljšujejo se tudi razmere v portugalskih bolnišnicah. Na intenzivni negi je bilo v četrtek 536 covidnih bolnikov, kar je 31 manj kot dan pred tem in najmanj od 7. novembra, piše STA.

  • 10:38

    Cepljenje tudi v Južni Koreji

    V Južni Koreji in Hongkongu sta danes stekli kampanji množičnega cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom. Južna Koreja namerava v prihodnjih sedmih mesecih cepiti 70 odstotkov prebivalstva, cilj hongkonških oblasti pa je do konca leta cepiti vse odrasle prebivalce. Tudi širše v azijsko-pacifiški regiji sicer cepljenje zdaj dobiva večji zagon.

    Tako Južna Koreja kot Hongkong sta bila med prvimi na svetu, kjer so se v začetku lanskega leta soočili z izbruhom novega koronavirusa, potem ko se je ta razširil iz osrednje Kitajske. A po zaslugi strogih karantenskih ukrepov, še posebej pri potnikih iz tujine, doslednega spoštovanja pravil glede ohranjanja varne razdalje ter učinkovitega sledenja stikom okuženih in množičnega testiranja je obema uspelo število okuženih zadržati na relativno nizki ravni, piše STA.

  • 10:37

    Kitajska odobrila dve cepivi

    Kitajska uprava za zdravila je izdala pogojno dovoljenje za splošno uporabo še dveh cepiv proti okužbi z novim koronavirusom, ki sta jih razvili domači podjetji, poroča STA.

    Gre za cepivi podjetja CanSino Biologics ter inštituta za biološke proizvode v Wuhanu, ki je podružnica podjetja Sinopharm, so v četrtek sporočili iz omenjene uprave. Cepivo podjetja CanSino naj bi 28 dni po cepljenju zagotavljalo 65,28-odstotno zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, medtem ko naj bi bilo cepivo inštituta v Wuhanu 72,51-odstotno učinkovito.

Madžarski premier Viktor Orban po poročanju tujih medijev dela nekakšno reklamo za omenjeno cepivo, ki sicer na ravni EU za zdaj še ni odobreno za uporabo. Orban je prebivalce Madžarske pozval, naj izkoristijo ponujeno priložnost in se cepijo, poroča STA. Do velike noči naj bi po načrtih vsaj en odmerek cepiva proti bolezni covid-19 prejelo vseh 2,6 milijona Madžarov, ki so se prijavili za cepljenje.

Večina bo dobila cepivo Sinopharma ali rusko cepivo Sputnik V, ki mu Evropska agencija za zdravila (Ema) prav tako še ni prižgala zelene luči. Madžarska bo tako po besedah premierja imela najvišjo stopnjo precepljenosti v Evropi. Cepiva, ki si jih je Madžarska zagotovila v okviru skupne nabave v EU, medtem prihajajo počasneje, kot smo pričakovali, zato bi bili brez ruskih in kitajskih cepiv v velikih težavah, je poudaril Orban in dodal, da se je Madžarska odločila za strategijo nabave cepiv tako pri zahodnih kot tudi pri vzhodnih partnerjih, saj je čas zdaj najpomembnejši.

Obenem je spomnil na trenutno izredno slabe epidemiološke razmere v državi. V zadnjih 24 urah so na Madžarskem potrdili 4.668 novih okužb z novim koronavirusom ter 123 smrtnih žrtev bolezni covid-19. V bolnišnicah se zdravi 5.027 bolnikov s to boleznijo, od tega jih 451 potrebuje umetno predihavanje. V naslednjih dveh tednih se bodo razmere verjetno še dramatično poslabšale, je danes opozoril Orban. Po njegovih besedah so za madžarske bolnišnice že razglasili stanje visoke pripravljenosti.

Infekcijska klinika
Novice V četrtek odkrili 912 novih primerov okužbe

V Avstriji porast novih različic novega koronavirusa

V Avstriji se medtem po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje pospešeno širijo nove različice novega koronavirusa, ki predstavljajo že več kot polovico vseh novih okužb. V zadnjem dnevu so pri naših severnih sosedih spet potrdili več kot dva tisoč novih okužb, poroča STA. "Ker so mutacije močnejše, se hitreje širijo," je danes povedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

V Avstriji se pospešeno širijo nove različice novega koronavirusa. | Foto: Reuters V Avstriji se pospešeno širijo nove različice novega koronavirusa. Foto: Reuters

V Avstriji vse pozitivne PCR-teste analizirajo na mutacije novega virusa. Anschober je opozoril, da bodo epidemiološke razmere zahtevne še najmanj do velike noči. Med uspešnejšimi zgodbami pa je avstrijski zdravstveni minister danes izpostavil, da so skoraj končali cepljenje v domovih starejših in da zato pričakujejo manj težjih potekov bolezni covid-19.

V Avstriji so v zadnjem dnevu opravili 223 tisoč hitrih in PCR-testov na novi koronavirus. Potrdili so 2.093 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 22 ljudi. Incidenca zadnjih sedmih dni je znaša okoli 148 okužb na sto tisoč prebivalcev. V bolnišnicah je na zdravljenju 1.285 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega jih je 258 na intenzivnem oddelku. Avstrijska vlada bo v ponedeljek odločala o morebitnem novem sproščanju ukrepov na področju gastronomije in hotelirstva. Pogoj za obisk lokala bi bil negativen test na novi koronavirus, piše STA.

Zanzibar
Novice Na Zanzibarju umrl Slovenec #video

Na Hrvaškem s ponedeljkom odpirajo terase gostinskih lokalov

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5.071 testih potrdili 505 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 14 bolnikov  z boleznijo covid-19. Vsi gostinski lokali na Hrvaškem bodo s ponedeljkom lahko začeli obratovati na terasah ob spoštovanju epidemioloških ukrepov, je danes dejal hrvaški notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović.

Pojasnil je, da bodo dovolili delo vseh gostinskih lokalov zgolj na terasah, ki so popolnoma odprte. Razdalja med mizami bo morala biti najmanj tri metre, med stoli pa najmanj meter in pol, če ne gre za člane istega gospodinjstva. Glede na velikost terase bo tudi omejeno število gostov, ki bodo lahko istočasno na terasi. Predvajanje glasbe na terasah bo prepovedano. Vstop v zaprti del objekta bo dovoljen samo za uporabo sanitarij, ob tem bo obvezna maska. Obratovanje teras bo dovoljeno med 6. in 22. uro.

Kljub temu, da v zadnjih dneh spet beležijo naraščanje novih okužb, na Hrvaškem nadaljujejo s sproščanjem ukrepov. | Foto: Reuters Kljub temu, da v zadnjih dneh spet beležijo naraščanje novih okužb, na Hrvaškem nadaljujejo s sproščanjem ukrepov. Foto: Reuters

Na Hrvaškem nadaljujejo rahljanje ukrepov, čeprav v zadnjih dneh spet beležijo porast dnevnega števila na novo okuženih. Od začetka tedna se je njihovo število zvišalo za 35 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna, je na novinarski konferenci pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Kot je dodal, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v državi znaša 122,7 okužb. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 346,6.

Na Hrvaškem je trenutno 3.046 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 780 bolnikov s covid-19, od tega jih je 73 na medicinskih ventilatorjih. V državi so do zdaj potrdili 242.097 okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je od začetka epidemije umrlo 5.503 bolnikov, poroča STA.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Čeprav je obalno-kraško regija rdeča, se šole ne bodo zaprle #video

Čez lužo spet več smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa

V ZDA je število smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19 v četrtek po več kot tednu dni spet naraslo nad tri tisoč. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so hkrati potrdili okoli 74 tisoč novih okužb z novim koronavirusom. V državi so do zdaj potrdili približno 28,4 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 508 tisoč bolnikov z boleznijo covid-19. Pred nekaj dnevi so v državi dosegli žalostno prelomnico 500 tisoč smrti zaradi novega koronavirusa.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek spomnil, da so od njegove prisege na položaj 20. januarja proti bolezni covid-19 cepili 50 milijonov ljudi, od tega 20 milijonov z dvema odmerkoma cepiva Pfizerja ali Moderne, poroča STA. "Več ljudi ko se bo cepilo, hitreje bomo premagali pandemijo. Smo že na polovici poti. 50 milijonov cepljenj v 37 dneh. To je več tednov hitreje od časovnice," je dejal Biden, ki si je za cilj zastavil sto milijonov cepljenj v prvih stotih dneh vladanja. Kot kaže, bo ta cilj zdaj celo presežen.

V ZDA je včeraj za boleznijo covid-19 spet umrlo več kot tri tisoč ljudi. | Foto: Reuters V ZDA je včeraj za boleznijo covid-19 spet umrlo več kot tri tisoč ljudi. Foto: Reuters

Biden je dodal, da bo v od 60 do 90 dneh v ZDA na voljo dovolj cepiva, da se bo cepil vsak, ki si to želi. Veliko ljudi v ZDA se noče cepiti proti novemu koronavirusu, zato namerava Biden sprožiti kampanjo ozaveščanja, saj si želi, da se cepi 80 odstotkov prebivalstva in da se tako doseže tako imenovana čredna imunost, ko se virus ne bo več širil. Ameriški predsednik si bo danes v Houstonu ogledal tamkajšnji vojaški objekt za množično cepljenje. Ta je eden od stotih, ki jih njegova vlada odpira po vsej državi.

V prihodnjih dneh v ZDA pričakujejo tudi zeleno luč ameriške uprave za hrano in zdravila za cepivo proti novemu koronavirusu podjetja Johnson & Johnson. Biden je ob tem v četrtek pozval guvernerje ameriških zveznih držav, naj mu pomagajo pri prepričevanju republikanskih kongresnikov o potrditvi 1.900 milijard dolarjev vrednega stimulacijskega svežnja za boj proti bolezni covid-19, ki obsega pomoč gospodarstvu, posameznikom in ameriškim zveznim državam. Republikanci enotno nasprotujejo omenjeni pomoči, ki pa jo glede na ankete podpira več kot 70 odstotkov prebivalcev ZDA.

Venezuela
Novice Venezuela izgnala veleposlanico EU

V Braziliji svarijo pred novim valom okužb

Brazilska vlada je zaradi pospešenega širjenja nove različice novega koronavirusa posvarila pred novo etapo v pandemiji covid-19. Nova različica, ki se je prvič pojavila na območju Amazonije, je postala del vsakdana, je v četrtek opozoril brazilski minister za zdravje Eduardo Pazuello. "Danes imamo zaradi mutacij virusa trikrat večjo nalezljivost. Hitrost, s katero se to dogaja, lahko preseneti. Moramo biti pozorni in pripravljeni," je dejal brazilski zdravstveni minister.

Brazilija je v pandemiji covid-19 ena od najbolj prizadetih držav na svetu. | Foto: Reuters Brazilija je v pandemiji covid-19 ena od najbolj prizadetih držav na svetu. Foto: Reuters

Pazuello je med strategijami izpostavil premestitev bolnikov, da se tako izognejo prenapolnjenim intenzivnim oddelkom. Podrobnosti ni pojasnil. Medtem ko se Brazilija spoprijema z najhujšimi časi pandemije, je predsednik države Jair Bolsonaro spet pozval k nenošenju mask. V prenosu na družbenih omrežjih je brez navajanja vira zatrdil, da je nemška univerza posvarila, da so maske škodljive za otroke.

Brazilija je 25. februarja lani potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom in postala ena najbolj prizadetih držav v pandemiji na svetu. Do zdaj so potrdili skoraj 10,4 milijona okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo več kot 251 tisoč ljudi, od tega 1.541 v zadnjem dnevu. Cepljenje proti novemu koronavirusu so v Braziliji začeli prejšnji mesec, piše STA.

Joe Biden
Novice Prvi vojaški ukrep Bidna: ukazal zračne napade na tarče v Siriji #video
Ne spreglejte