SiolNET. Novice Slovenija
3,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hojs: Čeprav je obalno-kraško regija rdeča, se šole ne bodo zaprle #video

3,87

termometer

Vlada je na dopisni seji zaradi poslabšanja epidemiološke slike v obalno-kraški regiji sprejela ostrejše ukrepe, za regijo pa bodo znova veljale sprostitve in omejitve po rdeči fazi. "Pozivam vse državljanke in državljane, da ta konec tedna ne hodite na obalo, kajti to je edini način, da zamejimo to strmo rast okužb v obalno-kraški regiji," je pozval notranji minister Aleš Hojs.

Tedenski prirast 24. februar Novice Obalno-kraška na meji črne faze. Kako kaže preostalim regijam?

Vlada je z odlokom določila, da bo od sobote v obalno-kraški regiji zbiranje ljudi prepovedano, gibanje pa omejeno na to regijo, pri čemer je vlada določila 12 izjem. Tokrat je prepovedala tudi vstop v regijo. Drugod ostaja omejitev zbiranja do 10 ljudi, gibanje v nočnem času je še vedno prepovedano povsod. Preostal slovenska obala, Izola Foto: Klemen Korenjak e regije po državi so v oranžni fazi.

"Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela nov odlok, ki na žalost stvari znova zaostruje. Obalno-kraška regija se je spet obarvala rdeče, še bolj skrb zbujajoče pa je, da je že zelo blizu črne faze," je na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs.

"Glede na to, da so epidemiološke razmere v občinah te regije precej primerljive, smo omejili gibanje na vso regijo," je odločitev pojasnil Hojs.

Začasno prebivališče ni pogoj za prehanje mej

Za prečkanje regijske meje bodo v veljavi že od prej znane izjeme, ni pa med njimi več tiste, ki je dovoljevala prehod zaradi obiska trgovine. "Vemo, da se je del trgovin v tej regiji zaprl in prav to izjemo bi lahko ljudje izkoriščali, češ v moji regiji ni odprte trgovine, zato moram potovati v Ljubljano ali kam drugam," je dejal, povzema STA.

Bistvena razlika je tokrat ta, da je vlada prepovedala tudi vstop v to regijo, omejitev torej velja v obeh smereh.

Hojs je pozval vse, ki so načrtovali izlete na Obalo, da se tja ne odpravijo, saj od sobote to ni dovoljeno. V tej regiji gibanja tokrat niso omejili na občine.

Izjema tudi ni prehajanje med stalnim in začasnim prebivališčem. "Če imate stalno prebivališče v Ljubljani, ste v Ljubljani. Ta del pravne norme se ne sme izkoriščati za to, da boste kljub temu odloku lahko dopustovali ali šli na obalo," je bil jasen minister.

Šole se v rdeči regiji še ne bodo zapirale

Za delovanje šol v obalno-kraški regiji zaenkrat ni sprememb, torej se bodo osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov lahko v ponedeljek vrnili v šolske klopi. "Na podlagi srečanja vlade s strokovno skupino v sredo smo se odločili, da v tem trenutku še ne zapremo tudi šol v obalno-kraški regiji, kljub temu da bi glede na semafor morale biti zaprte. Odločitev je bila, da šolniki, epidemiologi in zdravniki do naslednje srede pripravijo model, ki bi morda omogočal nadaljevanje pouka v slabših, torej rdečih regijah, morda celo vstop srednješolcev v šole," je povedal Hojs.

Od sobote, 27. februarja, bo gibanje omejeno le na regijo, v veljavo pa bo stopila tudi prepoved zbiranja ljudi. Drugod ostaja omejitev zbiranja do 10 ljudi, gibanje v nočnem času je še vedno prepovedano po vsej državi.
slovenska obala, Piran, Portorož Novice To so omejitve, ki bodo veljale za obalno-kraško regijo #video

 Epidemiološka ura v večini evropskih držav

Ljubljana koronavirus Foto: Reuters Hojs meni, da ima ukrep prepovedi gibanja med 21. in 6. uro pozitiven vpliv na epidemiološko situacijo v državi. "Nisem epidemiolog ali zdravnik, lahko pa z mesta, ki ga trenutno zasedam, ocenim, da je ta ukrep precej pripomogel k temu, da se je stvar začela izboljševati. Prepričan sem, da če ta epidemiološka ura ne bi veljala, bi posebej zaradi zasebnih druženj bilo stanje še precej slabše," je dejal, poroča STA.

Ponovil je, da je takšen ukrep v veljavi v večini evropskih držav. "Nekatere imajo epidemiološko uro malce krajšo, nekatere celo daljšo. Nihče v tem trenutku iz epidemiološkega vidika ne problematizira, da bi ta epidemiološka ura poslabševala zadeve. Več kot jasno je, da jo izboljšuje," je zatrdil.

Trenutno poteka vladno odločanje o ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa po regijskem principu, saj je rdeča le ena regija. V kolikor bi prišli v položaj, ko bi bila večina regij v rdečem, pa bi vlada po Hojsovih ocenah verjetno spet prešla na obravnavanje Slovenije kot celote.

Infekcijska klinika Novice V četrtek odkrili 912 novih primerov okužbe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin