Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
18.20

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Venezuela

Sreda, 24. 2. 2021, 18.20

3 leta, 1 mesec

Venezuela izgnala veleposlanico EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Venezuela je zaradi novih sankcij Evropske unije danes iz države izgnala veleposlanico EU v Caracasu Isabel Brilhante Pedroso. Dali so ji 72 ur časa, da zapusti državo, je sporočil venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza.

Dodal je, da jo je na podlagi odločitve predsednika države Nicolasa Madure na današnjem srečanju obvestil, da v državi ni več zaželena in da jo mora zapustiti v 72 urah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU je v ponedeljek uvedla dodatne sankcije proti 19 visokim funkcionarjem Madurovega režima zaradi njihove vloge pri dejanjih in odločitvah, ki so po oceni povezave škodile demokraciji in vladavini prava v Venezueli.

Z odločitvijo, ki so jo potrdili zunanji ministri 27 držav članic, je tako unija uvedla sankcije proti skupno 55 visokim predstavnikom režima v Venezueli. Sankcije vključujejo prepoved potovanj v EU in zamrznitev premoženja na ozemlju EU, piše STA.

EU je med drugim uvedla sankcije proti guvernerju zvezne države Zulia, poveljniku vojske Remigiu Ceballosu Ichasoju, trem članom volilnega sveta, tudi predsednici sveta Indiri Maira Alfonzo Izaguirri, ter dvema poslancema.

EU je januarja napovedala dodatne sankcije zaradi poslabšanja razmer v Venezueli po spornih parlamentarnih volitvah decembra lani, ki so potekale ob bojkotu glavnih opozicijskih strank. Izida volitev zaradi številnih nepravilnosti niso priznale EU, ZDA ter več latinskoameriških držav.

Arreaza je sankcije EU danes obsodil kot nezakonite. Izrazil je upanje, da bo EU znova premislila in da bodo lahko znova zgradili mostove zaupanja in dialoga.

Že pri prejšnjem sklopu sankcij 29. julija lani je Venezuela veleposlanico EU razglasila za persono non grata in ji dala 72 ur časa, da zapusti državo. Ob izteku roka pa si je premislila.

Ne spreglejte