Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2016,
21.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar Berlin Jean Claude Juncker migrantska kriza

Sreda, 13. 1. 2016, 21.39

8 let

Cerar na vrhu v Berlinu: Evropa se mora lotiti migracijske krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Premier Miro Cerar je danes na gospodarskem vrhu v Berlinu dejal, da se mora Evropa primerno lotiti migracijske krize, na katero ni bila nepripravljena.

Posledice so po njegovih besedah hude, zlasti za države na migrantski poti in ciljne države.

Pomemben del rešitve je sodelovanje s Turčijo "Hitro smo ugotovili, da imajo odločitve na državni ravni velik vpliv na razmere v drugih državah članicah, niti ne nujno v sosednjih," je poudaril Cerar. Kriza ima vse večji vpliv tudi na varnost, gospodarstvo kot tudi na javno dojemanje.

Slovenija je po Cerarjevih besedah ena od držav, ki jo je migracijska kriza najbolj prizadela. Zadnje tri mesece so bili praktično vsi migranti, ki so prišli v Nemčijo, popisani in oskrbljeni v Sloveniji, je navedel Cerar, ki si želi, da bi se pritok migrantov to zimo ustavil.

Cerar pomemben del rešitve vidi v sodelovanju s Turčijo. Čeprav ta država že nosi velik del migrantskega bremena, bi morala po njegovih besedah narediti več za upočasnitev pritoka. Seveda pa trajne rešitve ne bo brez okrepljenega nadzora na zunanjih mejah EU, delujoče politike vračanja in ustreznega sistema zakonitega priseljevanja.

"Ni nemškega avtomobila brez sestavnega dela iz Slovenije" Posebej je izpostavil dobre rezultate sodelovanja z nemškim gospodarstvom v zadnjih letih. Slovenski izvoz je v letu 2014 znašal skoraj pet milijard evrov, menjava med državama pa je presegla deset milijard evrov, pri čemer ima Slovenija presežek. Cerar pričakuje, da bodo številke za leto 2015 še boljše. "Dejstvo je, da ni nemškega avtomobila brez sestavnega dela iz Slovenije."

Napovedal je nadaljevanje privatizacije in pozval nemške vlagatelje, naj vlagajo v Sloveniji. "Naš trg je morda res majhen, vendar živahen, inovativen in dobro umeščen med Srednjo Evropo, Zahodnim Balkanom in Sredozemljem," je sklenil premier.

Ne spreglejte