SiolNET. Novice Svet
5,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se Cerar in Vraničarjeva iz Bruslja vračata z dolgimi nosovi? #foto #video

5,05

termometer

Miro Cerar Jean-Claude Juncker
Foto: Twitter

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je po sestanku z evropsko komisarko Margrethe Vestager dejala, da bosta pogajalski strani glede vprašanja NLB iskali "morebitne nove ali dodatne predloge" za spremembo prodajnih zavez, kar nakazuje, da v Bruslju ni navdušenja nad slovenskim predlogom za ustavitev prodaje. Evropska komisija medtem ponavlja, da morajo članice spoštovati zaveze.

Vlada je v časovni stiski, saj NLB ne bo prodala do konca tega leta, k čemur se je zavezala ob 1,5-milijardni davkoplačevalski dokapitalizaciji banke konec leta 2013, s tem pa Sloveniji grozi sankcija prodaje šestih balkanskih družb NLB Skupine. Ukrep stopi v veljavo s prihodnjim letom, kar pomeni, da ima vlada manj kot dva meseca, da izpogaja alternativo.

Ekipa Mira Cerarja, ki nasprotuje prodaji NLB, hkrati pa se želi izogniti tudi prodaji njenih balkanskih hčera, je danes bruseljskim uradnikom predstavila alternativni predlog plačila finančnega nadomestila v višini okrog 360 milijonov evrov. Tega bi banka v letnih obrokih vplačevala v tako imenovani Sklad skladov, ki ga snuje vlada. O ideji smo včeraj pisali v članku Rešitev za obrambo NLB našli v skladu skladov. Kaj je to?.

Cerar: Juncker je razumevajoč

Cerar je po dopoldanskem sestanku s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem za STA dejal, da je Juncker "pozorno prisluhnil in pokazal razumevanje za slovenski predlog glede NLB". Hkrati pa je poudaril, da je za vprašanje pristojna komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki na strani komisije vodi pogajanja glede vprašanja NLB, in da je bil pogovor z Junckerjem informativne narave.

Posnetek rokovanja Junckerja in Cerarja pred sestankom:

Vraničarjeva: Iščemo nove predloge

Bolj zaskrbljujoče pa deluje sporočilo finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, ki se je v družbi vodje službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenke Smerkolj opoldne sestala z Vestagerjevo. Omenimo, da je Smerkoljeva v ekipi, ker naj bi sklad, kamor bi po slovenskem predlogu plačevala NLB, večino denarja črpal iz evropskih kohezijskih sredstev, to področje pa v vladi pokriva Smerkoljeva.

Vraničar Ermanova je po sestanku, na katerem je Slovenija predstavila predlog, ocenila, da je bil pogovor s komisarko "zelo konkreten in konstruktiven", da pa je odprtih še "kar nekaj" vprašanj. Iz sporočila njenega ministrstva pa izhaja, da bosta pogajalski strani iskali (tudi) nove alternative. "Ker glede predloga Slovenije ostaja še nekaj odprtih vprašanj, se bodo pogovori z Evropsko komisijo na tehnični in politični ravni intenzivno nadaljevali, vključno z iskanjem morebitnih novih ali dodatnih predlogov za spremembo alternative prodajni zavezi," so sporočili.

Nov sestanek že čez nekaj dni

Kot smo poročali včeraj, je bil predlog finančnega nadomestila edina alternativa prodajni zavezi, ki jo je danes na mizo dala Cerarjeva ekipa. Komisija pa očitno na alternativo v obliki, kot jo predlaga Slovenija, ne pristaja (vsaj ne v taki obliki). "Naš predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija," je za STA priznala ministrica.

Pravi pa, da še ni izgubila upanja, da pogajalski strani do konca meseca najdeta skupen jezik. S predstavniki komisije naj bi znova sestankovali že čez nekaj dni. 

Komisija: Pogovor tekel o delni prodaji NLB

V Evropski komisiji so po srečanju za STA povedali, da sta komisarka in ministrica razpravljali o slovenskih načrtih za spoštovanje odločbe o državni pomoči, zlasti zaveze za "delno prodajo" državnega deleža banke, ter da komisija in slovenske oblasti ostajajo v stiku.

"Delna prodaja državnega deleža NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke, na podlagi katere je komisija odobrila znatno državno pomoč NLB v letu 2013," so poudarili v komisiji in ponovili, da so članice odgovorne za spoštovanje svojih zavez.

Današnje sporočilo komisije se, kot piše STA, nekoliko razlikuje od njenega sporočila po oktobrskem sestanku, in sicer v tem, da so pri pomenu spoštovanja zavez doslej izpostavljali prodajo "75-odstotnega" državnega deleža NLB, danes pa omenjajo "delno prodajo". Omenimo, da je Vraničar Ermanova včeraj dejala, da pričakuje vztrajanje Evropske komisije pri (delni) privatizaciji NLB, kar pa je za koalicijski trojček SMC, SD in DeSUS nesprejemljivo.

Cerar: Z našim predlogom po drugi poti do istega cilja 

Cerar je v Bruslju danes sicer ocenil, da je Slovenija pripravila dober predlog, ki ponuja rešitev v duhu sprejetih zavez in zagotavlja, da pridemo do istega cilja po drugačni poti.

Predlog po njegovih besedah ohranja NLB v polnem delovanju in, kar je po njegovem najpomembneje, obvaruje davkoplačevalce pred novimi izgubami. "Zame so slovenski davkoplačevalci prioriteta," je poudaril.

Juncker in Cerar tudi o arbitraži, a ne v povezavi z NLB

V kabinetu predsednika vlade so med temami pogovorov Cerarja in Junckerja poleg NLB izpostavili še razpravo o prihodnosti Evrope - premier je Junckerju dejal, da je potrebno ponovno vzpostaviti polno delujoč šengen - ter izvajanju arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško (več o tem tukaj).

Cerar je po sestanku dejal, da v pogovoru z Junckerjem ni bila izražena nobena povezava med arbitražo in NLB z vidika prava. Kot je znano, je slovenska stran do zdaj kot pomemben argument, zakaj NLB ne moremo proda(ja)ti, navajala odprte tožbe hrvaških bank zaradi nerešenih vprašanj nekdanje Ljubljanske banke, ki bi lahko banko stale do 400 milijonov evrov.

A povezovanje arbitraže in NLB bi bila po Cerarjevih besedah popolnoma neustrezna, saj je jasno, da gre za dve popolnoma različni situaciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin