Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
12.26

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

8

Natisni članek

Hrvaška Evropska komisija Miro Cerar arbitraža

Petek, 10. 11. 2017, 12.26

6 let, 5 mesecev

Evropska komisija bo pomagala Sloveniji pri arbitraži #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

8

Miro Cerar Jean-Claude Juncker | Foto Twitter

Foto: Twitter

Evropska komisija bo v prihodnjih tednih pomagala zagotoviti izvajanje arbitražne odločbe, je ob obisku v Bruslju dejal slovenski premier Miro Cerar po srečanju s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Od Evropske komisije je v prihodnjih dneh ali tednih pričakovati pomoč pri zagotavljanju izvajanja arbitražne odločbe, je povedal Cerar. Juncker je po Cerarjevih besedah zatrdil, da komisija vztraja pri večkrat izraženem stališču, da je treba arbitražno odločbo spoštovati in jo izvršiti.

Juncker se zaveda, da bo rok za uveljavitev odločbe kmalu potekel

V tem smislu sta z Junckerjem ugotovila, da je nastopil čas, da komisija pristopi k temu, kar je napovedala, torej da je pripravljena pomagati pri izvajanju arbitražne odločbe, je pojasnil Cerar. V tej smeri bo komisija, kot je napovedal Juncker, storila nadaljnje korake, kajti zavedava se, da bo rok za pripravo izvajanja arbitražne odločbe kmalu potekel, je še povedal premier.

Video: Evropska komisija

V dogajanje, povezano s sodbo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, so se očitno tudi uradno začele vpletati Združene države Amerike (ZDA), smo prejšnji teden poročaili na Siol.net.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je namreč sredi oktobra prejel pismo ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je bilo posvečeno mejnemu vprašanju med Slovenijo in Hrvaško. Kot so pojasnili na ministrstvu, je sekretar Tillerson v pismu:

  • ponovil znana ameriška stališča o tem vprašanju, "med drugim, da bodo ZDA podprle vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno",
  • poudaril, da se ZDA pri tem ne bodo postavljale na eno ali drugo stran, saj sta obe državi ameriški zaveznici v Natu, in 
  • izrazil pričakovanje, da "se bosta obe strani vzdržali provokativnih dejanj in konfrontacij, tudi v Piranskem zalivu, saj to ne vpliva le na slovensko-hrvaške dvostranske odnose, ampak tudi na regionalno stabilnost".

Erjavec zanikal, da je ameriška retorika enaka hrvaški

Pismo ne omenja arbitražnega sporazuma, a ga niti ne zanika, pravi slovenski zunanji minister. Kot je povedal, pismo poziva tako Slovenijo kot Hrvaško k dialogu, kar Slovenija razume kot poziv k dialogu o uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča. 

Erjavec je zanikal navedbe, da naj bi Tillersonovo pismo nakazovalo, da je retorika ZDA povsem enaka hrvaški retoriki. "V tem pismu ne boste zasledili navedb, da ni treba spoštovati arbitražne odločbe, da ni zavezujoča, da ne obstaja, to so ponavadi stališča hrvaške strani. Da tukaj ne gre za mednarodno pravo in podobno," je še dejal.

Ne spreglejte