SiolNET. Novice Svet
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Celo predsednik Kitajske zaskrbljen: koliko življenj bo vzel covid-19?

0,83

termometer

Ši Džinping | Politiko ničelne tolerance je Peking odpravil decembra lani, čemur pa je sledil skokovit porast števila okužb po vsej državi. | Foto: Reuters
Politiko ničelne tolerance je Peking odpravil decembra lani, čemur pa je sledil skokovit porast števila okužb po vsej državi. Foto: Reuters

Kitajski voditelj Ši Džinping je v sredo v luči prihajajočega praznovanja kitajskega oziroma lunarnega novega leta predstavnikom lokalnih oblasti izrazil zaskrbljenost nad razmerami, povezanimi s širjenjem novega koronavirusa na kitajskem podeželju, kamor se v času praznovanja odpravi veliko ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ši je dejal, da ga skrbijo predvsem podeželska območja in podeželski prebivalci, potem ko je država prilagodila svoje ukrepe za odzivanje na širjenje covid-19," je poročala kitajska državna tiskovna agencija Šinhua.

Kitajski voditelj je ob tem kot pravilno odločitev branil politiko ničelne tolerance do covid-19, saj je ta državi omogočila boj proti "več izbruhom mutacij virusa". Politiko ničelne tolerance je Peking odpravil decembra lani, čemur pa je sledil skokovit porast števila okužb po vsej državi.

Kitajska covid Novice Na Kitajskem v enem mesecu najmanj 60 tisoč smrti, povezanih s covid-19

Odprava pomanjkljivosti

"Preprečevanje in obvladovanje epidemij je vstopilo v novo fazo, a smo še vedno v obdobju, ki terja velika prizadevanja," je dejal Ši in poudaril pomen "odprave pomanjkljivosti pri preprečevanju in obvladovanju epidemij na podeželju".

V času praznovanja lunarnega novega leta se številni Kitajci odpravijo domov na podeželje. Kitajsko ministrstvo za promet je pred kratkim napovedalo, da med januarjem in februarjem pričakuje več kot dve milijardi potovanj, kar je približno dvakrat več kot lani, ko so še veljali ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Po poročanju kitajskih državnih medijev, na katere se sklicuje AFP, je samo v sredo po vsej državi potovalo 30,2 milijona ljudi.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. Novice V Nemčiji maske na vlakih in avtobusih ne bodo več obvezne Šanghaj, Kitajska Novice Začetek zatona kitajskega imperija? To se ni zgodilo že 60 let.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin