Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 1. 2018,
17.10

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Miloš Zeman Češka volitve

Sobota, 27. 1. 2018, 17.10

6 let, 2 meseca

Čehi so izvolili novega starega predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Dosedanji češki predsednik Miloš Zeman si je na volitvah zagotovil še en petletni mandat na tem položaju. V drugem krogu, ki se je končal danes, je po 97 odstotkih preštetih glasov osvojil podporo skoraj 52 odstotkov volivcev. Za njegovega tekmeca Jirija Drahoša je glasovalo 48 odstotkov volivcev.

Miloš Zeman, prvi neposredno izvoljeni češki predsednik, s počasno hojo in palico morda deluje kot bolan, vendar zaradi tega ni nič manj odrezav. Znan je po svojih vulgarnih izjavah in žalitvah svojih nasprotnikov. V zadnjem času je izrekel tudi nekaj krepkih na račun EU, čeprav sam še vedno poudarja, da je evropski federalist, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Znan je kot oster kritik tako evropske begunske politike kot sankcij unije proti Rusiji in nasprotnik uvedbe evra. Zeman je poročen v drugo. Iz prvega zakona ima sina, iz drugega hčerko. Zdravniki so mu zaradi sladkorne bolezni svetovali, naj se odpove verižnemu kajenju in alkoholu. | Foto: Reuters Miloš Zeman, prvi neposredno izvoljeni češki predsednik, s počasno hojo in palico morda deluje kot bolan, vendar zaradi tega ni nič manj odrezav. Znan je po svojih vulgarnih izjavah in žalitvah svojih nasprotnikov. V zadnjem času je izrekel tudi nekaj krepkih na račun EU, čeprav sam še vedno poudarja, da je evropski federalist, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Znan je kot oster kritik tako evropske begunske politike kot sankcij unije proti Rusiji in nasprotnik uvedbe evra. Zeman je poročen v drugo. Iz prvega zakona ima sina, iz drugega hčerko. Zdravniki so mu zaradi sladkorne bolezni svetovali, naj se odpove verižnemu kajenju in alkoholu. Foto: Reuters

V prvem krogu 12. in 13. januarja je Zeman med devetimi kandidati dobil največ glasov, 38,56 odstotka. Na drugo mesto se je uvrstil proevropski 68-letni Jiri Drahoš s 26,6 odstotka glasov.

Vse ankete pred drugim krogom so sicer napovedovale zelo tesen izid. Volilna udeležba je bila 66,5-odstotna, kar je več kot na volitvah pred petimi leti.

73-letni Miloš Zeman, nekdanji komunist, je priljubljen predvsem na podeželju in je znan po svoji protiislamski retoriki ter do Rusije naklonjeni politiki. 68-letni Jiri Drahoš, nekdanji predsednik Češke akademije znanosti je užival podporo zlasti v Pragi in drugih večjih čeških mestih.
Zeman je ob oddaji volilnega glasu Drahošu očital pomanjkanje izkušenj. "Moj nasprotnik je nekdo, ki še ni vodil politike," je dejal. Drahoš se je medtem zahvalil podpornikom, češ da "njihova energija ne bo zapravljena, ne glede na izid". | Foto: Reuters Zeman je ob oddaji volilnega glasu Drahošu očital pomanjkanje izkušenj. "Moj nasprotnik je nekdo, ki še ni vodil politike," je dejal. Drahoš se je medtem zahvalil podpornikom, češ da "njihova energija ne bo zapravljena, ne glede na izid". Foto: Reuters

Ne spreglejte