SiolNET. Novice Svet
5,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Časnik: Velika Britanija identificirala ruski laboratorij za novičok

5,35

termometer

Laboratorij
Foto: Reuters

Britanski strokovnjaki so po poročanju časnika The Times identificirali ruski laboratorij, od koder naj bi prišel živčni strup novičok, ki je bil uporabljen v napadu na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo Skripal v začetku marca v Salisburyju. Britanska vlada se na pisanje časnika še ni odzvala.

Po navedbah omenjenega časnika, ki se sklicuje na anonimne vire, naj bi strokovnjakom to uspelo odkriti z znanstvenimi analizami in obveščevalnimi podatki. Kot še navaja The Times, so britanski strokovnjaki o svojih ugotovitvah skoraj stoodstotno prepričani. 

Predstavnik britanske vlade poročanja časnika ni želel komentirati. Britanski laboratorij Porton Down je nedavno sicer poročal, da še ni znan natančen izvor novičoka.

Julija Skripal: Iz dneva v dan se počutim bolje

Britanska policija je sicer danes objavila izjavo Julije Skripal, v kateri je ta dejala, da se vsak dan počuti bolje. "Zbudila sem se pred več kot enim tednom in vesela sem, da lahko rečem, da mi gre iz dneva v dan bolje," je sporočila Skripalova.

Hči ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, ki je medtem še vedno v kritičnem stanju, je hkrati izrazila tudi hvaležnost za številna sporočila podpore. Zahvalila se je tudi prebivalcem Salisburyja, ki so jima z očetom pomagali, ko sta bila najbolj nemočna.

"Zahvalila pa bi se rada tudi osebju bolnišnice v Salisburyju za oskrbo in profesionalen odnos. Upam, da boste v času okrevanja spoštovali mojo zasebnost in zasebnost moje družine," je še poudarila Skripalova.

Ruska televizija objavila domnevni pogovor Skripalove s sestrično

Ruska državna televizija je pred tem objavila posnetek domnevnega pogovora med Skripalovo in njeno sestrično Viktorijo. V njem ženska, ki se predstavi kot Skripalova, sestrični pripoveduje, da bo kmalu odpuščena iz bolnišnice in da se njen oče počuti dobro.

"Z mojim očetom je vse v redu. Zdravje obeh je v redu. Nič ni nepopravljivo. Kmalu bom odpuščena iz bolnišnice, tako da je vse v redu," naj bi sestrični zaupala Skripalova.

Njena domnevna sestrična, ki živi v Rusiji, je dejala, da upa, da bo prihodnji teden lahko prišla v Veliko Britanijo. "Vika, nihče ti ne bo dal vizuma," naj bi ji odgovorila Skripalova.

Posnetek so objavili v pogovorni oddaji 60 minut na programu Rossija 1, pri čemer so avtorji dodali, da ne morejo potrditi njegove pristnosti.

Laburisti kritizirajo Johnsona, da zavaja britansko javnost

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v angleškem mestu Salisbury. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Primer je povzročil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.

Britanski zunanji minister Boris Johnson se je doma znašel pod udarom kritik zaradi svojih očitkov na račun Moskve. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je zunanjemu ministru očital, da javnosti ali ne seznani z vsem, kar ve, ali pri tem pretirava.

Laburistka Diane Abbott je ob tem izrazila prepričanje, da zunanji minister zavaja javnost. Johnson jima je odgovoril, da prvi mož opozicije Veliko Britanijo poskuša diskreditirati na enak način, kot to počne Rusija.

Incident je sprožil veliko diplomatsko krizo med Rusijo in Zahodom. Britanske oblasti trdijo, da je za zastrupitev odgovorna Moskva, ta pa obtožbe odločno zanika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin