Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
12.47

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Marianne Thyssen Avstrija otroški dodatek delavci

Četrtek, 24. 1. 2019, 12.47

5 let, 2 meseca

Bruselj sprožil postopek proti Avstriji zaradi otroških dodatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Marianne Thyssen | Mobilni delavci, ki v sistem socialne varnosti prispevajo enako kot lokalni delavci, bi morali biti deležni enakih ugodnosti, tudi če njihovi otroci živijo v tujini. V EU ni drugorazrednih otrok," je poudarila komisarka Marianne Thyssen. | Foto Reuters

Mobilni delavci, ki v sistem socialne varnosti prispevajo enako kot lokalni delavci, bi morali biti deležni enakih ugodnosti, tudi če njihovi otroci živijo v tujini. V EU ni drugorazrednih otrok," je poudarila komisarka Marianne Thyssen.

Foto: Reuters

Evropska komisija se je danes odločila za sprožitev postopka proti Avstriji zaradi sporne nove zakonodaje o indeksaciji otroških dodatkov. "V EU ni drugorazrednih otrok," je ob predstavitvi ukrepa poudarila evropska komisarka za zaposlovanje in socialne zadeve Marianne Thyssen.

Gre za prvi opomin Avstriji v okviru postopka ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje. Če se Avstrija nanj ne bo ustrezno odzvala, lahko sledi drugi opomin, v bruseljskem žargonu imenovan obrazloženo mnenje. Če niti odziv nanj ni ustrezen, pa lahko komisija sproži postopek pred Sodiščem EU.

V Avstriji so od 1. januarja družinski prejemki in davčne olajšave za otroke, ki prebivajo v drugi članici, odvisni od življenjskih stroškov v tej članici. To pomeni, da bi bilo mnogo državljanov EU, ki v Avstriji delajo ter tam tako kot lokalni delavci plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, deležnih manj ugodnosti zgolj zato, ker njihovi otroci živijo v drugi državi članici, pojasnjujejo v Bruslju.

otrok denar
Novice Otroški dodatki: Slovenija skupaj z drugimi državami s pritožbo proti Avstriji

"V EU ni drugorazrednih otrok"

"Pravičnost in enaka obravnava sta temelj našega enotnega trga. V EU ni drugorazrednih delavcev. Mobilni delavci, ki v sistem socialne varnosti prispevajo enako kot lokalni delavci, bi morali biti deležni enakih ugodnosti, tudi če njihovi otroci živijo v tujini. V EU ni drugorazrednih otrok," je poudarila komisarka.

V Bruslju ob tem pojasnjujejo, da pravila EU o koordinaciji sistemov socialne varnosti članicam ne dovoljujejo, da bi denarne prejemke, priznane osebam, zavarovanim na podlagi njihove zakonodaje, znižale samo zato, ker te osebe ali njihovi družinski člani prebivajo v drugi članici.

Avstrijska ministrica meni, da je indeksacija otroških dodatkov skladna s pravom EU

 Avstrijska ministrica za družino Juliane Bogner-Strauss je v odzivu na današnjo odločitev Evropske komisije menila, da je indeksacija otroških dodatkov, ki v Avstriji velja od 1. januarja, skladna s pravom EU.

"Komisija lahko preveri indeksacijo otroških dodatkov. Še vedno izhajamo iz tega, da je možnost, ki smo jo izbrali, skladna s pravom EU," je izpostavila ministrica.

Marianne Thyssen
Novice Thyssenova: Tuji delavci imajo pravico do enakega otroškega dodatka

Slovenija se je pridružila šestim članicam Unije

Ta pravila prepovedujejo tudi diskriminacijo na podlagi državljanstva. Kakršnokoli znižanje družinskih prejemkov samo zato, ker otroci živijo v tujini, pomeni kršitev pravil EU o socialni varnosti in načela enake obravnave delavcev, ki so državljani druge države članice, kar zadeva socialne in davčne ugodnosti, poudarjajo v komisiji.

Slovenija avstrijskemu zakonu že vseskozi ostro nasprotuje. Novembra se je pridružila skupini še šestih članic Unije, ki so se pri Evropski komisiji pritožile zaradi indeksacije avstrijskih otroških dodatkov in komisarko pozvale, naj preveri, ali je avstrijski ukrep v skladu s pravnim redom EU.

vrtec otroci
Novice Bruselj: Delavci migranti upravičeni do enakih otroških dodatkov kot lokalci
Ne spreglejte