Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 6. 2015,
18.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija Bruselj

Nedelja, 28. 6. 2015, 18.48

8 let

Bruselj objavil zadnji seznam predlaganih ukrepov za Grčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija je danes "v interesu preglednosti in informiranosti grških državljanov" objavila zadnji seznam predlaganih ukrepov posojilodajalcev za Grčijo.

V Bruslju poudarjajo, da seznam upošteva grške predloge in da je bil cilj v soboto najti celovit dogovor, ki bi vključeval tako nadaljnjo pomoč kot ukrepe za vzdržnost javnega dolga.

Pričakovali so, da bo na evroskupini prišlo do celovitega dogovora Seznam reformnih in javnofinančnih ukrepov z minulega petka po pojasnilih Bruslja predstavlja usklajeni predlog Evropska komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada, upošteva pa tudi predloge grške vlade iz minulih tednov.

V Bruslju pravijo, da so o teh predlogih v pričakovanju sobotnega zasedanja finančnih ministrov območja evra potekali pogovori med Grčijo in posojilodajalci. Razumevanje vseh, tako komisija, je bilo, da naj bi na evroskupini prišlo do celovitega dogovora tako o ukrepih kot na drugi strani o podaljšanju programa pomoči, neuradno za 15,5 milijarde evrov za obdobje petih mesecev, in tudi o "vzdržnosti grškega javnega dolga".

"Grški javni dolg je nevzdržen" Prav ta zadnja formulacija, pod katero se razumejo ukrepi za reprogramiranje ali celo delni odpis javnega dolga, je največja želja grških oblasti, ki opozarjajo, da je grški javni dolg v višini okoli 180 odstotkov BDP nevzdržen in državi ne omogoča normalne finančne in gospodarske prihodnosti.

Za zdaj prav veliko javno izražene pripravljenosti na strani upnikov, predvsem evrskih držav in ECB, do teh zahtev ni bilo, a neuradno se je ves čas govorilo, da bo do takšnega koraka enkrat moralo priti.

Ponudba Grčiji je vsebovala še poseben sveženj v pomoč Grčiji pri črpanju 35 milijard evrov evropskih sredstev za pospešitev gospodarske rasti in naložb.

"Vendar pa nismo mogli zaključiti pogajanj ne o zadnji različici seznama ukrepov ne o celovitem finančnem dogovoru, saj so se grške oblasti 26. junija zvečer enostransko odločile, da zapustijo pogajanja," svoje videnje zgodbe še pojasnjujejo v Bruslju.

Ne spreglejte