Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2023,
13.55

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Slovenija Avstrija nadzor meja

Torek, 26. 9. 2023, 13.55

7 mesecev, 1 teden

Bruselj: Nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo prinesel izboljšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Mejni nadzor v Nemčiji | Nadzor na notranjih schengenskih mejah mora biti izredne narave, časovno omejen in skrajni ukrep. | Foto Reuters

Nadzor na notranjih schengenskih mejah mora biti izredne narave, časovno omejen in skrajni ukrep.

Foto: Reuters

Na Evropski komisiji so zaradi zadnjih napovedi več držav, da bodo ponovno uvedle nadzor na svojih mejah z drugimi članicami, poudarili, da mora biti ta nadzor skrajni ukrep. Posvetovanja s članicami so sicer po besedah tiskovne predstavnice komisije Anitte Hipper prinesla tudi določeno izboljšanje, med drugim na meji med Slovenijo in Avstrijo.

Potem ko je Nemčija pretekli konec tedna naznanila ponovno uvedbo nadzora na mejah s Poljsko in Češko, Poljska pa je v ponedeljek napovedala, da bo nadzor uvedla na meji s Slovaško, so danes na komisiji ponovili, da mora biti nadzor na notranjih schengenskih mejah izredne narave, časovno omejen in skrajni ukrep.

Hipperjeva je poudarila, da je komisija v tesnih stikih z državami članicami. Maja je tako sprožila uradno posvetovanje z vsemi državami, ki izvajajo nadzor, in tistimi, ki jih to zadeva.

"Imamo tudi koordinatorja za schengen, ki redno razpravlja s članicami o ukrepih, ki bi lahko nadomestili nadzor," je povedala tiskovna predstavnica.

Število prehodov migrantov je manjše 

Ob tem je navedla, da je ponekod čez čas prišlo do izboljšanja, med drugim na meji med Avstrijo in Slovenijo. Pojasnila je, da se je zmanjšalo število prehodov migrantov. "Videli pa smo tudi tesnejše sodelovanje oblasti, kar popolnoma podpiramo," je dejala.

Nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko je Dunaj uvedel leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora, pri čemer se sklicuje tudi na sodbo Sodišča EU iz aprila lani.

Nemško-poljska meja
Novice Nemčija na meji s Poljsko in Češko uvaja nadzor
Boštjan Poklukar
Novice Poklukar z ministrom iz BiH za tesno sodelovanje pri migracijah
Haaland
Sportal Fotografija, ki je šokirala in nasmejala svet
Ne spreglejte