SiolNET. Novice Svet
2,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj Londonu: Slovencev ne smete diskriminirati pri delu na Otoku

2,56

termometer

Boris Johnson
Britanski premier Boris Johnson Foto: Reuters

Evropski parlament je potrdil sporazum o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom po brexitu. To je ključen korak v procesu ratifikacije na strani EU. Evroposlanci so sprejeli tudi resolucijo, ki med drugim obsoja diskriminatorno obravnavo državljanov petih držav, tudi Slovenije, pri delovnih vizumih za Otok.

Za sporazum med EU in Združenim kraljestvom je na torkovem glasovanju glasovalo 660 evropskih poslancev, pet jih je bilo proti, 32 pa se jih je glasovanja vzdržalo, je danes na plenarnem zasedanju parlamenta sporočil njegov predsednik David Sassoli. Sporazum o trgovini in sodelovanju, ki je začel začasno veljati 1. januarja, obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

Brexit Novice Nekateri Francozi bi ukinili angleščino v evropskih ustanovah – a kaj naj jo nadomesti?

Prostotrgovinski sporazum

Osrednji del dogovora med EU in Otokom je prostotrgovinski sporazum. Ta ne obsega samo trgovine z blagom in storitvami, ampak tudi druga področja, ki so v interesu EU. To so investicije, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov ter usklajevanje na področju socialne varnosti.

Diskriminacija petih držav

Poslanci so ob tem sprejeli tudi resolucijo o dogovoru, v kateri so med drugim obsodili diskriminatorno obravnavo državljanov EU iz Slovenije, Bolgarije, Estonije, Litve in Romunije, za katere so delovni vizumi za Združeno kraljestvo dražji kot za državljane preostalih 22 članic Unije.

modna revija Trendi Zaradi brexita ogrožen tudi britanski modni sektor

Preostane samo še potrditev Sveta EU

Za resolucijo je glasovalo 578 poslancev, 51 jih je bilo proti, 68 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Dogovor, ki sta ga Bruselj in London sklenila decembra lani, morajo zdaj potrditi samo še države članice v okviru Sveta EU. Potrditev mora biti soglasna.

Brexit Novice Evropska komisija s pravnima postopkoma proti Londonu

V Londonu in EU pozdravili potrditev dogovora o prihodnjih odnosih v Evropskem parlamentu

V Londonu so danes pozdravili potrditev sporazuma o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom v Evropskem parlamentu. Britanski premier Boris Johnson je ob tem dejal, da se je treba zdaj ozreti v prihodnost. Potrditev sta pozdravila tudi predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin