Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
16.31

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

medicinska sestra novorojenček umor Velika Britanija

Petek, 18. 8. 2023, 16.31

8 mesecev, 1 teden

Britansko medicinsko sestro spoznali za krivo umora sedmih novorojenčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Lucy Letby | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britansko medicinsko sestro Lucy Letby je danes sodišče v Manchestru spoznalo za krivo umora sedmih novorojenčkov in poskusa umora še šestih drugih na oddelku za neonatologijo. Bolnim ali prezgodaj rojenim novorojenčkom je med drugim vbrizgavala zrak, jih čezmerno hranila z mlekom in jih zastrupljala z inzulinom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med junijem 2015 in julijem 2016 se je na neonatalnem oddelku bolnišnice v Chestru znatno povečalo število novorojenčkov, ki so utrpeli hude in nepričakovane kolapse. Vsakič, ko so se zgodili, je bila Letbyjeva, ki obtožbe zanika, edina v službi.

Zdaj 33-letno medicinsko sestro so po vrsti smrti trikrat aretirali, nazadnje leta 2020, ko so jo tudi obtožili. Tožilstvo jo je označilo za preračunljivo žensko, ki je izkoristila ranljivost nedonošenčkov, da bi prikrila svoja dejanja, pri čemer je uporabljala metode, ki "niso pustile veliko sledi".

"V njenih rokah so nedolžne snovi, kot so zrak, mleko, tekočine ali zdravila, kot je inzulin, postale smrtonosne. Svoje znanje je izkrivila in uporabila svoje veščine, da bi povzročila poškodbe, žalost in smrt," je po poročanju britanskega BBC dejal tožilec Pascale Jones.

Našli njene zapise s priznanjem umorov

Med preiskavo njenega doma je policija našla bolnišnično dokumentacijo in več zapisov. "Zlobna sem, to sem naredila," naj bi pisalo na enem od njih. "Ne zaslužim si živeti. Namenoma sem jih ubila, ker nisem dovolj dobra, da bi skrbela zanje," pa na drugem. Prvi zapis je poskušala Letbyjeva pozneje pojasniti z besedami, da ga je napisala po tem, ko so jo po smrti trojčkov na oddelku premestili k pisarniškim dolžnostim.

Kot je dejala, se je zaradi tega počutila, kot da je "nekaj naredila narobe". Ob tem je namignila, da naj bi nadrejeni krivdo pripisali njej ter tako prikrili napake bolnišnice.

Primer Lucy Letby je na Otoku obudil spomine na dva zloglasna britanska morilca, zdravnika Harolda Shipmana in medicinsko sestro Beverly Allitt. Prvi je bil spoznan za krivega umora 15 pacientov, kasnejša preiskava pa je pokazala, da je med letoma 1971 in 1998 z morfijem ubil okoli 250 ljudi.

Allittova pa je bila leta 1993 zaradi umora štirih otrok, za katere je skrbela, poskusa umora treh drugih ter drugih kaznivih dejanj obsojena na dosmrtni zapor.

Lucy Letby | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaška policija
Novice Na Hrvaškem 20-letnica ubila otroka in ga vrgla v vodnjak, našel ga je pastir
Novice V toaletnih prostorih rodila otroka in ga zapustila #video
Paklenica, porod
Novice Preobrat po rojstvu v Paklenici: vedela, da je noseča, a je to skrivala
Lucy Letby
Novice Medicinska sestra umorila sedem novorojenčkov
Ne spreglejte