SiolNET. Novice Svet
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brexit: britanski poslanci bodo v petek tretjič glasovali o sporazumu z EU

0,47

termometer

Theresa May
Britanski poslanci bodo v petek tretjič glasovali o ločitvenem sporazumu z EU glede brexita. Britanska premierka Theresa May je poslancem v zameno za podporo sporazumu ponudila odstop z mesta predsednice vlade. Foto: Reuters

Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow je sporočil, da bodo lahko poslanci v petek še tretjič glasovali o sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije. Predlog vlade namreč predvideva zgolj glasovanje o sporazumu, ne pa tudi glasovanja o politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki je sicer del dogovora o izstopu iz EU.

"Predlog je nov in bistveno drugačen," je povedal John Bercow, ki je doslej zavračal vnovično glasovanje o dogovoru o izstopu, ki ni bistveno spremenjen. Vlada je namreč zdaj vložila predlog, ki predvideva zgolj glasovanje o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu.

Potrditev tega sporazuma je tudi pogoj voditeljev EU za preložitev brexita do 22. maja. Predlog ne vključuje nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z EU o izstopu. Doslej so poslanci dvakrat zavrnili ves dogovor, torej izstopni sporazum in politično izjavo.

Če bo sporazum potrjen, bo brexit preložen do 22. maja

"Vse poslance pozivam, da podprejo sporazum in zagotovijo, da zapustimo EU 22. maja, s tem pa ljudem in podjetjem dajo gotovost, ki jo potrebujejo," je ob predstavitvi predloga povedala Andrea Leadsom, ki v parlamentu zastopa vlado. Po prvotnem načrtu bi se brexit moral zgoditi ta petek.

Opozicijski laburisti so bili v prvem odzivu kritični do predloga vlade. Minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer je poudaril, da bi ločitev prej omenjenih delov dogovora z EU pomenila, da bi Britanci EU zapustili, ne da bi vedeli, kam gredo. "Za to ne bi glasovali," je poudari Starmer.

Tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado Therese May, so sporočili, da ne bodo podprli sporazuma. Pod vprašajem je sicer še vedno tudi podpora zagovornikov brexita v vrstah premierkinih konservativcev. Tudi če bodo poslanci podprli sporazum, dogovora o izstopu ne bodo mogli ratificirati, saj morajo potrditi oba njegova dela, torej tudi politično izjavo. Po poročanju BBC poslanci sicer lahko spremenijo tudi zakonodajo, tako da potrditev izjave ni pogoj za ratifikacijo.

Theresa May parlament Velika Britanija Novice Britanski poslanci glasovali za večjo vlogo parlamenta v brexitu

Poslanci niso potrdili nobene od osmih možnosti brexita

Britanski poslanci sicer včeraj niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali. Bercow je za včerajšnje glasovanje izbral osem od 16 možnosti, ki so jih vložili poslanci. Prva možnost je predvidevala, da Velika Britanija 12. aprila zapusti EU brez dogovora, naslednja, imenovana enotni trg 2.0, je predvidela obstanek v evropskem enotnem trgu s pridružitvijo Ekonomskemu gospodarskemu prostoru prek Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta).

Bercow je za glasovanje izbral tudi možnost, ki predvideva carinsko unijo z EU, ter načrt laburistične stranke za brexit, ki predvideva stalno carinsko unijo in tudi tesno povezanost z evropskim enotnim trgom.

Poslanci so glasovali tudi o možnosti, ki predvideva pridružitev Evropskemu združenju za prosto trgovino, Velika Britanija pa bi upoštevala pravila Evropskega gospodarskega prostora. Poslanci so glasovali tudi o možnosti, ki predvideva pridružitev Evropskemu združenju za prosto trgovino, Velika Britanija pa bi upoštevala pravila Evropskega gospodarskega prostora. Foto: Reuters

Poslanci so glasovali še o preklicu izstopa, če parlament do dne brexita ne bi podprl ne izstopnega sporazuma ne izstopa brez dogovora, ter o izvedbi referenduma o izstopnem sporazumu in politični deklaraciji o prihodnjih odnosih. Zadnja možnost je govorila o tem, da bi Otok v proračun EU prispeval do konca leta 2020, z Unijo pa bi se dogovorili za dveletno obdobje, v katerem bi imele dobrine iz Velike Britanije popoln dostop do EU.

Še največ podpore sta dobila predloga o drugem referendumu o brexitu ter o carinski uniji. Za prvega je glasovalo 268 poslancev, proti jih je bilo 295, za drugega pa 264 poslancev, 272 pa jih je bilo proti.

Bruselj o brexitu: Po osmih "ne" zdaj potrebujemo "da"

V Evropski komisiji po glasovanju v parlamentu pričakujejo, da jih bo britanska vlada obvestila o nadaljnjih korakih. Po osmih "ne" zdaj potrebujemo "da", je poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Komisija sicer jemlje na znanje glasovanja, ki so del političnega procesa v Združenem kraljestvu.

brexit Foto: Reuters

Navedbe, da naj bi britanski poslanci glasovali samo o ločitvenem sporazumu, brez politične izjave o prihodnjih odnosih, pa je Schinas komentiral z besedami, da ne bo ugibal in komentiral govoric.

Spomnil je na dogovor, da bo EU, če ločitveni sporazum ne bo potrjen ta teden, potrdila preložitev brexita do 12. aprila, pri čemer pričakuje, da jo britanska stran do takrat obvesti o nadaljnjih korakih.

Theresa May in Jean-Claude Juncker Novice Brexit: Je Bruselj že dokončno obupal nad dogovorom?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin