Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2019,
9.11

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Velika Britanija žrtve Vietnam truplo

Sobota, 2. 11. 2019, 9.11

4 leta, 6 mesecev

Britanska policija: žrtve iz tovornjaka najverjetneje Vietnamci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Essexs tovornjak trupla | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska policija je v petek sporočila, da je vseh 39 migrantov, ki so jih oktobra našli mrtve v hladilni prikolici tovornjaka v bližini Londona, verjetno Vietnamcev. "Menimo, da so vsi Vietnamci," je sporočil načelnik policije Essexa Tim Smith. Dodal je, da so v stikih z vietnamsko vlado.

Novice Velika Britanija: napol nag obvisel na industrijskem dimniku #video

"Smo v neposrednem stiku s številnimi družinami v Vietnamu in Veliki Britaniji. Menimo, da smo identificirali družine nekaterih žrtev," je pojasnil načelnik policije Tim Smith. Dodal je, da še nimajo dokazov, na podlagi katerih bi lahko ugotovili imena žrtev.

Osem žensk in 31 moških so v hladilni prikolici tovornjaka našli 23. oktobra v Essexu na jugovzhodu Anglije. Prvotno so poročali, da naj bi šlo za kitajske državljane. Nato se je oglasilo več vietnamskih družin iz osrednjega dela države, ki so izrazile bojazen, da so med mrtvimi njihovi sorodniki. V Vietnamu so nato pristojni organi začeli zbirati DNK-vzorce družin.

Vzrok smrti migrantov še preiskujejo

V osrednjem delu Vietnama je relativno lahko najti vodnike za nezakonit odhod v Evropo, pogosto prek Rusije. Primer je šokiral Veliko Britanijo in svet ter znova odprl razprave o načinih za ustavitev trgovine z ljudmi.

Essexs tovornjak trupla | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vietnamska policija je v petek sporočila, da so v povezavi s primerom prijeli dva človeka zaradi tihotapljenja ljudi. Vietnamska vlada pa je danes odločno obsodila trgovino z ljudmi ter pozvala države v regiji in preostalem delu sveta k okrepitvi sodelovanja v boju proti tej trgovini, da bi preprečili nove tovrstne tragedije.

Vietnamsko zunanje ministrstvo je po potrditvi britanske policije, da so vse žrtve verjetno Vietnamci, njihovo smrt pa je označilo za "resno humanitarno tragedijo". Izrazili so globoko sožalje družinam žrtev. Tiskovni predstavnik ministrstva je v izjavi še izrazil upanje, da bodo na Otoku kmalu končali preiskavo in odgovorne za to tragedijo privedli pred roko pravice.

Essexs tovornjak trupla | Foto: Reuters Foto: Reuters

Britanska policija je zaradi 39-kratnega uboja in zarote pri tihotapljenju ljudi ter pomoči pri nezakonitih migracijah in pranja denarja ovadila 25-letnega voznika tovornjaka Mauricea Robinsona iz Severne Irske. V Dublinu so medtem začeli postopek za izročitev 23-letnika iz Severne Irske Veliki Britaniji. Ta je prav tako vpleten v primer. Še trije osumljenci so na prostosti po plačilu varščine.

Trupla v Essexu
Novice Voznik tovornjaka obtožen uboja. So med žrtvami tudi Vietnamci?
Ne spreglejte